Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

Horoskopi

Dabas aizsardzības pārvalde, rūpējoties par vidi un tās resursiem, aicina ziemas krājumu un našķu mīļus ogot dabai draudzīgi. Ne tikai tantiņas un kuplu ģimeņu apgādātāji vai bezdarbnieki, kas vēlas piepelnīties, dodas uz mežiem un purviem. Doties ar groziņu pēc dabas veltēm ir kļuvis stilīgi arī jauniešiem un ar guvumu palepoties sociālajos tīklos tāpat.

Kā zināms, rudens dabas velšu sarakstam tūlīt pievienosies arī dzērvenes. Vieni tās nopirks, citi dosies pēc tām uz purviem paši. Dabas aizsardzības pārvalde atgādina ogotājiem paturēt prātā vairākas patiesības par personisko drošību un dabai saudzīgu uzvedību.

Ogot var gandrīz jebkurā vietā Latvijā, kur aug dzērvenes. Taču pirms došanās dabā būtu jānoskaidro, vai iecerētajai teritorijai nav kādu ierobežojumu, ko nosaka īpašumtiesības vai speciāls aizsardzības vai apsaimniekošanas režīms. Daļai no Latvijas īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām ir stingrā režīma jeb dabas rezervāta zona, kurā ogošana nav ļauta. Tas darīts ar nolūku nodrošināt netraucētu dabisko procesu attīstību. Parasti tās vēl ir arī caurceļojošām sugām nozīmīgas atpūtas un barošanās vietas. Tāpēc tajās ne ogot, ne sēņot, nedz veikt kādas citas saimnieciskās darbības nav atļauts. Informāciju par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju zonējumu var sameklēt Dabas datu pārvaldības sistēmā Ozols.

Dodoties ogot purvos, jāatceras, ka tie ir ļoti jutīgi pret nobradāšanu un atjaunojas ļoti lēni. Lasot ogas, nevajadzētu bojāt mētras, augu saknes.

Atvelkot elpu vai ieturot maltīti dabā, jāatceras, ka ugunskuru atļauts kurināt tikai šim nolūkam paredzētās vietās. Ja nezināt, vai jūsu iecerētajā maršrutā tādas ir, bet esat ieplānojuši obligāti cept un vārīt, paņemiet līdzi deglīti un gāzes baloniņu ceļotājiem - nopērkami katrā tūrisma preču veikalā. Iesaku, ja esat dabā gājēji - noderēs vēl ilgi un daudz! Aizliegts mežā nomest izsmēķus, īpaši ugunsnedrošajā periodā, un veikt citas darbības, kas var izraisīt mežu ugunsgrēkus. Labāk mežā nesmēķējiet vispār, bet izbaudiet svaigo rudens gaisu ar sēņu, vaivariņu, mētru un sveķu aromterapiju. Mēs taču paši mēdzam teikt, ejot ārā: dodamies paelpot svaigu gaisu! Skābeklis palīdz asinīm riņķot straujāk un smadzenēm darboties efektīvāk, un pēc pastaigas vakarā labāk nāks miegs.

Mežs vai purvs noteikti nebūs vieta, kur atstāt apēstā ēdiena iepakojumu vai iztukšotus dzērienu traukus, jo, piemēram, polietilēna maisiņa sadalīšanās laiks dabā ilgst no 200 līdz pat 1000 gadiem, bet stikls dabā nesadalās vispār, turklāt sausā laikā tas mežā vai purvā var izraisīt postošu ugunsgrēku, bet stikla pudelē vai burciņā iekritušajiem kukaiņiem un sīkajiem dzīvnieciņiem tas ir lēnas un mokošas nāves slazds. Radušies atkritumi izmetami šim nolūkam paredzētās vietās vai aiznesami līdzi. Nav jau tā, ka saogosiet un sasēņosiet tik bezgala daudz, ka atkritumus nejaudāsit panest. Neesiet taču alkatīgi!

Pašiem par savu drošību un labu omu domājot, ejot dabā, līdzi jāņem uzlādēts mobilais tālrunis, kāda dzeramā ūdens pudele, vēsākā dienā - termoss ar karstu tēju un ēdiens vieglai maltītei.

Ģērbties būtu ieteicams Latvijas mainīgajiem laika apstākļiem piemērotā un košā, viegli pamanāmā apģērbā - ja nu jums - tpu, tpu tpu - piemetas vadātājs. Ja slikti orientējaties mežā, neejiet turp vienatnē. Zvēri jūs apēst negribēs, bet apmaldīties nav patīkami jebkurā gadījumā.

Tāpat neaizmirsīsim, ka mežā un purvā vajadzētu ievērot klusumu, lai būtu lielāka iespēja sastapt un novērot savvaļā dzīvojošos putnus un dzīvniekus, un netraucētu citiem baudīt atpūtu dabā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

AfD aizliedz vadošajam kandidātam ieņemt vietu EP

Vācijas galēji labējā partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) nolēmusi izslēgt no partijas delegācijas Eiropas Parlamentā (EP) partijas EP vēlēšanu saraksta līderi Maksimiliānu Krā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?