Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +27 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Lēnā fotografēšana

«Šī ir reta un īpaša izstāde,» uzsver Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Maira Dudareva. Līdz 22. martam šeit skatāma izstāde Alternatīva, kurā eksponēti mūsdienu fotogrāfu radīti attēli, kas veidoti, izmantojot vēsturiskas uzņemšanas un izgatavošanas tehnikas. Ar saviem darbiem piedalās latviešu fotogrāfi Raimo Lielbriedis, Māris Ločmelis un ar Somijas vēstniecības atbalstu - arī fotogrāfs no Somijas - Jalo Porkala. Rīgas skati, dažādi portreti, kuros mūsdienu cilvēki izskatās kā no vecmāmiņu albumiem, ainavas un pat mēness.

Oriģināls - visa tirāža

Izstādē skatītāji varēs aplūkot dagerotipus, cianotipus, platīna - pallādija nospiedumus un ambrotipus, sauktus arī par slapjajām platēm. Fotogrāfijas attīstības gaitā šīs tehnikas ir bijis ceļš, kas novedis pie arvien jauniem atklājumiem - līdz pat mūsdienu fotogrāfijai.

Fotogrāfijas muzeja 2. stāva zālē apskatei tiks izlikti Raimo Lielbrieža izgatavotie platīna - pallādija nospiedumi. «Cēlmetālu sāļu nospiedums un tā variācijas nav vienīgi vēsture. Šī tehnoloģija ļauj tuvināt fotogrāfisku darbu grafikas nospiedumam - gan jēdzieniski, gan izskata nianšu ziņā. Liela nozīme ir papīra virsmai un biezumam, un arī sajūtai, šo papīru paņemot rokās. Pavisam vieglais, gandrīz nemanāmais metāliskais spīdums, kas piemīt attēla pelēkajiem toņiem, un ārkārtīgi plašais pelēko gradāciju diapazons kļūst par īpašu attēla «mūzikas» instrumentu,» stāsta fotogrāfs. Izstādē eksponētie attēli ir izgatavoti vairākās cēlmetālu metālu sāļu nospiedumu variācijās. No viena uzņēmuma ir izgatavoti ne vairāk kā trīs nospiedumi, vairāki nospiedumi eksistē tikai vienā eksemplārā.

«Šādi darbi nav ikdiena,» saka Raimo Briedis. Viņaprāt, pats svarīgākais šajā procesā ir oriģināls, kuru var apzināt un turēt rokās (protams, ne izstādes laikā muzejā). Šīs fotogrāfijas bieži vien ir tikai vienā eksemplārā, līdzīgi kā grafiķu vai gleznotāju darbi. Tā ir uzskatāma alternatīva laikmetam, kurā fotoattēls kļuvis par netveramu matēriju. «Tas ir kaut kas pilnīgi pretējs tai fotogrāfijai, kas ceļo pa internetu un nav skaidrs, kur tad ir īstais darbs.» Viņa kolēģis Andris Kozlovskis, kurš daudz sadarbojas ar presi, reiz teicis, ka viņa oriģināls ir visa avīzes tirāža. «Tas ir neparasts skats,» smaida Raimo Briedis, tomēr viņa profesionālā sirds pieder savam stilam. «Esmu nolēmis doties pilnīgi pretējā virzienā un radīt darbu oriģinālus,» saka fotogrāfs.

Īpašs skats uz īpašu lietu

«Kāpēc es strādāju šādā tehnikā? Es to uzskatu par stāšanos pretī mūsdienu digitālās fotogrāfijas metodēm. Es to saucu par lēno fotografēšanu,» saka Jalo Porkala. «Mēs nevēlamies saņemt mirkļa apmierinājumu. Process bieži ir ilgstošs un sarežģīts, bet tas ļauj izvēlēties īpašai lietai piemērotu īpašu skatu.»

Fotogrāfijas muzeja 3. stāva zālē somu fotogrāfs apmeklētājiem piedāvās aplūkot dagerotipus - uzņēmumus uz nopulētas un apsudrabotas vara plāksnes, kurus autors radījis pēdējo četru gadu laikā. Dagerotipijas bija pirmie plašāk pieejamie fotogrāfiskie attēli. Vēsturiskie dagerotipi kļuvuši par retumu, un mūsdienās šo tehniku neizmanto bieži. Tāpat izstādīti tiks autora izgatavotie cianotipi - attēli, kuri tiek iegūti, novietojot priekšmetu vai fotonegatīvu uz cianotipu papīra ultravioletajā gaismā. Jalo Porkala norāda: «Fotogrāfija ir neparasts, sirreāls pazīstamās vides attēlojums. Es vēlos šīs iezīmes saglabāt, izmantojot fotogrāfiskos procesus, kuri atbilst saturam un atmosfērai.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?