Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Patversmēs adoptētus suņus varēs reģistrēt par velti

Šodien valdībā plānots izskatīt Ministru kabineta noteikumu grozījumus par Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādi. Šobrīd cenrādī noteikts, ka mājas dzīvnieku reģistrācija maksā 7,11 eiro, bet paredzēts, ka turpmāk to varēs izdarīt lētāk - par 3,50 eiro. Turklāt grozījumos iekļauts arī punkts, ka dzīvnieku patversmes suņu reģistrācija jaunajiem saimniekiem būs bez maksas. Tomēr to par nevajadzīgu un nepārdomātu sauc Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB).

LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore stāsta, ka ir nesaprotami, kāpēc patversmēm jāmaksā par suņu reģistrāciju, kamēr tiem, kas tos pieņem savās mājās, nav. «Spējai nomaksāt šo nodevu, spējai vakcinēt un uzturēt dzīvnieku ir jābūt kritērijam, lai suni vispār varētu adoptēt,» viņa uzskata. Turpretim patversmes saskaras ar grūtībām segt izdevumus, un pazušanas gadījumā suņus nevar identificēt. Tāpēc no maksas nevajag atbrīvot privātpersonas, bet gan patversmes. Ja suņus kāds izlaiž vai tie aizmūk, «viņi klīst pa ielām un nevar pateikt, kur tos nodot», L. Konopore skaidro.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka pagājušogad patversmēs uzņemti vairāk nekā trīs tūkstoši suņu (jaunāki dati nav pieejami). Pēc Lauksaimniecības datu centra statistikas, patversmes šogad reģistrējušas tikai 55 suņus.

L. Konopore uzsver, ka, ja suns ir reģistrēts patversmē, labumu saņems arī privātpersonas, jo otrreiz tas vairs nav jādara. Turklāt, dzīvnieku reģistrējot jau patversmē, arī iespējams ērtāk izsekot, cik suņu ir eitanazēti, adoptēti un cik atgriežas patversmē.

Savukārt dzīvnieku patversmes Mežavairogi īpašniece Danuta Priede stāsta, ka lielāka problēma par maksu ir sarežģītā, laikietilpīgā dzīvnieku reģistrācijas procedūra. Turklāt mikročipu ievietošana dzīvniekā ir dārgāka par pašu reģistrāciju. «Svarīgi, kas liek čipus un cik par to prasa. Manā patversmē veterinārārsts ir pieņemts darbā, bet citās to atļauties nevar, un tad tas ir ļoti dārgi,» viņa paskaidro. Arī patversmes Ulubele vadītāja Ilze Džonsone stāsta, ka, lai gan viņa novērtē maksas samazinājumu, «čipēšanu atstāt kā komercpakalpojumu ir bīstami, jo nekur nav teikts, ka tā cena nepieaugs». Taču to, ka cilvēki patversmes suņus varēs adoptēt par brīvu, viņa uzskata par «ļoti jauku normu». Kritikai pamatu viņa neredz.

D. Priede arī šaubās, vai ir vajadzīgs visus patversmes suņu reģistrēt. Daļa no dzīvniekiem, kas nonāk patversmē, saimniekus tā arī nesagaida un tiek eitanazēti. Šādā gadījumā čips ievietots un suns reģistrēts lieki. Tajā pašā laikā viņa atzīst, ka ir ērtāk, ja suņi ir identificējami un viņu gaitām var izsekot no pirmās patversmes un pirmajiem saimniekiem. L. Konopore stāsta, ka bez maksas jāreģistrē tie suņi, kas patversmē pavadījuši vismaz 14 dienu, kas ir laiks, līdz kuram parasti lemj par suņa eitanāziju. Grozījumus šādā redakcijā LVB arī ieteikusi valdībai.

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītājas vietniece Inga Kronenberga skaidro, ka suni var eitanazēt ne tikai pēc pirmajām 14 patversmē pavadītajām dienām, bet arī tad, ja suns ir slims un vecs. «Līdz ar to nav lietderīgi reģistrēt visus suņus, kas uzturas patversmē,» viņa secina. I. Kronenberga arī uzskata, ka informāciju par to, kas notiek ar suņiem, gana detalizēti jau reģistrē patversmēs, tālāk nododot PVD. Turklāt «suņu reģistrācija bez maksas Lauksaimniecības datu centra datubāzē rada papildu valsts budžeta izdevumus. Aprēķināts, ka, ieviešot normu par reģistrācijas maksas atcelšanu tikai no patversmēm atsavinātiem suņiem, budžeta izdevumi būs 8750 eiro gadā», informē I. Kronenberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?