Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Pilna sauja drupaču baložiem

Savulaik, kad Latvijas neatkarīgo mūziķu apvienības Tornis mājvieta bija ūdenstornī Pārdaugavā, Māris Šverns tika dēvēts par vietējo hitu fabriku. Gan ar savu grupu Baložu pilni pagalmi, kuras nosaukums aizgūts no turku dzejnieku grāmatas, gan kā solomākslinieks Māris izdeva albumu pēc albuma - ražīguma ziņā ar viņu šodien varētu sacensties vienīgi dziesminieks Imants Daksis, kura izdoto albumu skaits nav zināms pat pašam.

«Šķībā» dziedāšana

Lielākajai daļai Māra dziesmu patiešām ir hitu potenciāls - tām ir gan lipīgas melodijas, gan vārdi, kas paliek atmiņā. Taču radiostacijas Māra dziesmas neatskaņoja, jo viņa dziedāšanas maniere neatbilda vispārpieņemtajiem standartiem, kā dziedāt «būtu pareizi». Ingus Baušķenieks no Dzeltenajiem pastniekiem, kurš izdevis vienu no grupas Baložu pilni pagalmi albumiem, Māra dziedāšanu reiz nodēvēja par gabrielisku (pēc tūliņ Rīgā gaidāmā Pītera Geibriela vārda), jo katrs dziedātājs, kurš atver jaunu lapaspusi dziedāšanas mācību grāmatā, sākumā dzied nepareizi. Niks Keivs, Deivids Bovijs, Roberts Smits, Toms Veitss tikai tāpēc ir atpazīstami simtiem citu vidū, ka dzied citādi, nekā ierasts, un jebkurš viņu atdarinātājs tūliņ pat tiktu atmaskots un nopelts.

Arī tā sauktajā underground vidē Māra Šverna «šķībā» dziedāšana nereti tikusi kritizēta. Pats autors saka, ka viņš labprāt rakstītu dziesmas citiem izpildītājiem un dzied tikai tāpēc, ka joprojām nav atradis savu dziesmu dziedātāju. Deviņdesmito gadu sākumā viena no kandidātēm bija Lota jeb Lolita Roskoša, kas iedziedājusi fantastisku dziesmas versiju, ko var dzirdēt vienā no pirmajiem neatkarīgās mūzikas izlases Odekolons izlaidumiem, bet tā arī viņa par Baložu solisti nekļuva. Krietni vēlāk šīs pašas izcilās dziesmas versiju koncertos spēlēja Edgara Šubrovska vadītā grupa Hospitāļu iela. Pirmie ar Māra dziesmu interpretēšanu sāka nodarboties tieši viņa «biedri», kas arī deviņdesmito gadu vidū mēģināja un ierakstījās Tornī, - grupa Kartāga koncertos spēlēja savu dziesmas Mans lielais rakstāmgalds versiju, kas gan tolaik vairāk izklausījās pēc parodijas, jo Kartāga, salīdzinot ar Baložu pilniem pagalmiem, bija trokšņotāji un eksperimentētāji, nevis romantikas apdvesti dziesmu izpildītāji.

Krietni vēlāk tās pašas dziesmas versiju ieskaņoja Arnis Račinskis ar savu tā laika grupu Mofo, ļaujot tai izskanēt arī komercradiostacijās, kas no Māra vokāla pirms tam bija «bēgušas pa gabalu».

Piedalās arī indie fejas

Edgars Šubrovskis, kurš bijis gan Kartāgas, gan Hospitāļu ielas dalībnieks, ir idejas autors šim Māra Šverna dziesmu kaverversiju albumam, kurā piedalījušās grupas Alis P, Mācītājs On Acid, Das Sonntag's Legion, Satellites LV, Gaujarts, Laika suns, Pieneņu vīns, Oranžās brīvdienas un arī Inokentijs Mārpls, kura pirmsākumos pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Māris piedalījies un pēc tam uz ilgiem gadiem no mūzikas norobežojies.

Māris Šverns pats sevi dēvē par dziesmdari un saka, ka vietējie Eirovīzijas iekarotāji, kuri pērk dziesmas no Zviedrijas autoru aģentūrām, varētu vērsties pie viņa un tur noteikti sanāktu lētāk. Māra dziesmas savos koncertos spēlējusi Anta Eņģele un arī par indie fejām dēvētā grupa Sus Dungo, kuras dalībniece Elizabete Balčus, dziedot, spēlējot klavieres un flautu, piedalās arī Māra dziesmu izlases albumā Brāļi un māsas - viņas piedāvātā versija ļoti atšķiras no oriģināla. «Līdz šim ar grupu Baložu pilni pagalmi nebiju ļoti pazīstama, bet šī dziesma likās atbilstoša manai būtībai.»

15. maija vakarā no pulksten 19 šīs izlases iznākšana tiks svinēta Kalnciema kvartālā, piedaloties lielākajai daļai tās dalībnieku. Atšķirībā no iepriekšējā biedrības Hi izdevuma - Andra Indāna izdotās iedziedātās Raiņa dzejoļu izlases Strāvoklis - šoreiz skatuve būs tikai viena, bet to grupu skaits, kuras gatavas savas Māra Šverna dziesmas nospēlēt dzīvajā, tuvojas diviem desmitiem. Pēc kaverversiju koncerta uz skatuves kāps un savu dziesmu oriģinālversijas nospēlēs arī Baložu pilni pagalmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?