Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Tik dinamiski citur nav

«Esam kā tulki starp mūsu uzņēmuma tehniskajiem cilvēkiem un klientiem,» par pārdošanas speciālistiem IT nozarē saka Aleksandrs Romanovs (26), kurš pats izglītību ieguva datorzinātnēs, bet diezgan ātri saprata, ka darbs ar klientiem viņu saista vairāk par darbu ar dzelžiem un programmatūru. Patlaban Aleksandrs ir pārdošanas vadītājs un valdes loceklis SQUALIO cloud consulting.

Viņš stāsta, ka pārdošanu IT jomā no pārdošanas citās nozarēs atšķir ārkārtīgi straujā dinamika, kādā attīstās šī industrija, - tas, kas bija aktuāls pirms pusgada, šodien jau ir novecojis. Arī pārdevējam IT jomā tam visam jāseko līdzi, jāzina aktuālais, jāspēj to pasniegt klientiem. «Tādas dinamikas kā IT nozarē nav nekur citur. Un tas motivē, jo tu nestāvi uz vietas, visu laiku gūsti jaunas zināšanas,» Aleksandrs teic.

Sacenšoties ar kolēģiem

Interese par datorzinībām viņam radās skolas laikā un visai klasiski - spēlējot datorspēles. Lai gan Aleksandrs bija viens no tiem, kam tālākās profesijas izvēlē nebija viena konkrēta mērķa, daudzās budžeta vietas, kas tika piedāvātas datorzinātņu studentiem, likās labs priekšnoteikums, lai vismaz pamēģinātu iet šajā virzienā. Aleksandrs iestājās RTU, un vilšanās nesekoja. Bija interesanti, bija forši kursabiedri, arī tehnoloģiju pasaule ievilka uzreiz.

Aleksandrs sāka strādāt jau otrajā kursā, kļūdams par pārdošanas konsultanta asistentu IT uzņēmumā DPA. «Mana izvēle apzināti bija pārdošana, jo es iepriekš jau biju piestrādājis ar to saistītos darbos. Tas likās kas pazīstams, drošāks, man šķita, ka es savas mācības varu sasaistīt ar pārdošanu,» Aleksandrs atceras un stāsta - diezgan drīz sapratis, ka vairāk par IT jomas tehnisko pusi viņu saista tas, kā, izmantojot zināšanas un izpratni par tehnoloģijām, var palīdzēt klientiem kaut ko atrisināt.

Pēc pusotra gada Aleksandrs DPA kļuva par pārdošanas menedžeri publiskā sektora klientiem un šo amatu uztvēra kā labu stimulu parādīt - es varu! Strādājot ar valsts, pašvaldību iestādēm, ministrijām un kapitālsabiedrībām, bija gan jāpārdod, gan jākonsultē, lai klienti nopirktu tieši to, ko viņiem vajag, jo projektu sarežģītības līmenis, ieviešot komplicētus infrastruktūras risinājumus, licencējot programmas utt., bija visai augsts. «Mums arī ar citiem pārdevējiem veidojās tāda veselīga, draudzīga konkurence par rezultātu sasniegšanu. Uzņēmums aicina tādu uzturēt, jo tā veicina attīstību. Ļoti novērtēju, ka man te vienmēr ir bijusi iespēja sevi pierādīt,» Aleksandrs atzīst.

Igauņi ir skaļāki

Vēl aizraujošāks darbs kļuva brīdī, kad Aleksandrs uzņēmumā «paaugās» par lielo klientu menedžeri. Fokuss no programmatūras licencēšanas projektiem nu pamainījās uz programmatūras izstrādes, ieviešanas un atbalsta pakalpojumiem, un tēmu spektrs, par ko risināt sarunas ar klientiem, paplašinājās. Aleksandrs domā, ka šajā amatā augstskolā iegūtās zināšanas noderējušas visvairāk. Projekti saistījās ar drošības auditiem, IT infrastruktūras optimizāciju, migrāciju no vecām tehnoloģijām uz jaunām utt. Saskare ar tehniskas dabas jautājumiem bija pamatīga, un uzņēmumu IT daļu vadītājiem nereti bija savas prasības pret to, kāds cilvēks viņiem sēž pretī un runā par IT projektiem. «Var teikt - rūdījuma posms, ļoti laba skola,» Aleksandrs rezumē. «Tiešais vadītājs Gatis Ošs man arī deva pietiekami daudz brīvības, ļāva kļūdīties un pašam arī kļūdas labot.»

Šis amats Aleksandram bija kā tramplīns uz nākamo, kas nāca kā negaidīts piedāvājums. DPA jau nepilnu gadu bija filiāle Igaunijā. Brīdī, kad Aleksandram piedāvāja to vadīt, starp viņa uzdevumiem iekļuva gan pāriešana uz viena konkrēta ražotāja (Microsoft) pakalpojumiem, gan vietējās darbinieku komandas pārņemšana, veidošana un vadīšana, gan atbildība par visu filiāles darbību. «Es to redzēju kā nākamo soli savā izaugsmē un iespēju citā valstī notestēt to, ko esmu apguvis vietējā tirgū,» Aleksandrs saka. Viņš priecājas, ka jaunajā vidē netika gluži iemests viens, vadība, sevišķi tiešais priekšnieks Sandis Kolomenskis, sniegusi nopietnu atbalstu.

Lai gan Igaunijas filiāli Aleksandrs vadīja tikai gadu, ar to pietika, lai sajustu IT jomas īpatnības kaimiņvalstī. «Tehnoloģiski, kompetences un speciālistu ziņā mēs neatpaliekam, ir pat nozares, kur esam igauņiem priekšā, tāpat kā ir IT jomas, kur viņi ir priekšā mums. Taču viņi ir labāki mārketingā, jo spēj skaļāk pasaulei pastāstīt par saviem sasniegumiem. To mēs varētu mācīties.» Igaunijas tirgus kopumā esot sarežģītāks, jo mazāks, turklāt DPA vietu zem saules Igaunijā nācās izkarot no nulles. Tāpat Aleksandrs ievērojis, ka igauņi augstu vērtē ilgtermiņa attiecības, turoties pie jau iegūtiem partneriem, līdz ar to ir grūtāk iegūt klientu uzticību un gatavību sadarboties. Igauņiem gan vairāk rūp pakalpojuma kvalitāte, un viņi par to gatavi vairāk maksāt.

Aleksandram ar Igaunijas posmu saistās arī regulārie pārbraucieni no Rīgas uz Tallinu un atpakaļ. Viņš bija iestājies Rīgas Biznesa skolas MBA programmā un negribēja mācības pārtraukt. Tās viņš bija uzsācis gan juzdams, ka karjera sākusi virzīties pa vadības trajektoriju, kur prasās pēc papildu zināšanām, gan arī vēlēdamies gūt jaunus kontaktus un skatījumu ārpus ierastā «mājas-darbs-mājas-darbs». «Ir jau arī, protams, hobiji, bet ir jādara kaut kas priekš pašattīstības,» saka Aleksandrs, kuram brīvajā laikā patīk spēlēt futbolu un par to fanot, lasīt grāmatas. Svaigs atklājums esot arī skvošs.

Nākotne mākoņos

Pērn rudenī sākās šīgada janvārī noslēgusies DPA sadalīšanās divās kompānijās: SQUALIO tagad atbild par programmatūras licencēšanu un programmatūras pārvaldības auditiem, savukārt SQUALIO cloud consulting koncentrējas uz dažādu IT risinājumu ieviešanu, drošības auditiem un mākoņpakalpojumiem. Līdz ar šīm reformām Aleksandrs tika uzaicināts kļūt par pārdošanas direktoru un valdes locekli SQUALIO cloud consulting. Piekrita, jo tas šķita lielāks izaicinājums, nekā turpināt vadīt filiāli Igaunijā. Darbs - pārdošana - bija pazīstams, bet bija jāveido jauna pārdošanas komanda, un mērķis - kļūt par līderiem mākoņtehnoloģiju ieviešanā Latvijā - bija vilinoši ambiciozs. «Es pats ticu mākoņpakalpojumu spēkam un noderībai visu izmēru uzņēmumos,» Aleksandrs teic.

Viņam darbā ļoti patīk sarežģītu problēmu risināšana, sevišķi - ja izdodas klientiem palīdzēt. Aleksandrs vērtē, ka klienti kļuvuši zinošāki, labāk spēj izprast, nodefinēt, ko vēlas. «Informācijas ir daudz, un klienti ātri spēj atrast rīkus un risinājumus, kā uzlabot savu ikdienu, viņiem ir viedoklis, tajā pašā laikā viņi ne vienmēr var objektīvi izvērtēt, vai atrastais ir tas, ko patiesībā vajag,» Aleksandrs smaida par sava ikdienas darba izaicinājumiem.

Kas IT jomā nosaka veiksmi pārdošanā? Aleksandrs teic - vienas formulas nav. «Svarīga ir attieksme, motivācija un disciplīna. Pārējo var iemācīties. Ir pieņēmums, ka ekstraverti cilvēki mēdz būt labāki pārdevēji, bet, manuprāt, tā nav taisnība. Viss atkarīgs no veida, kā tu pārdod. Un tev kā vadītājam savu pārdevēju spēcīgās puses jāprot saskatīt un izmantot.» To Aleksandrs arī cenšas darīt, vadot savus padotos. Bet pats iedvesmu un enerģiju smeļas tādos pasākumos kā ikgadējā Squalio Industry Day konference (šogad tā notika 22. aprīlī), kurā tiek runāts par to, kā tieši tehnoloģijas maina un mainīs pasauli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2015
pārdošanas direktors un valdes loceklis SQUALIO cloud consulting
2014-2015
SIA DPA filiāles vadītājs Igaunijā
2014
lielo klientu menedžeris SIA DPA
2011-2014
pārdošanas menedžeris publiskā sektora klientiem SIA DPA
2010-2011
pārdošanas konsultanta asistents SIA DPA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?