Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tu dari, ko gribi, es mālēšu

Ja mani nepamana, tas nozīmē, ka esmu nostrādājis labi, mēdzis teikt gleznotājs, teātra un kino scenogrāfs Laimdonis Grasmanis (1916-1970). Būt nepamanītam, īstam aizkadra meistaram, nepelnīti izvērties arī par paša likteni. Mākslinieks ir radījis neskaitāmas vizuālas zīmes, kuras atpazīst ikviens, kurš kaut nedaudz interesējas par latviešu kino un teātra vēsturi, bet Laimdoņa Grasmaņa vārdu kā autoru droši vien nosauks tikai retais.

Apgādā Mansards izdotā grāmata Elefantību meistars nu atdod pienācīgo godu mākslinieka devumam latviešu kultūrā. Izdevums ir meitas, žurnālistes Ilzes Būmanes-Grasmanes veltījums Laimdonim Grasmanim 100. dzimšanas dienā, kas tika atzīmēta 12. maijā.

Brīvdomības zīmogs

Dzimis Krievijā, pēc Pirmā pasaules kara ar ģimeni atgriezies Liepājā, Grasmanis mākslinieka gaitas sāka Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, bet pirmo praktisko pieredzi scenogrāfijā guva Liepājas operas teātrī. Vēlāk mākslinieks pārcēlās uz Rīgu, kur iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā, bet par viņa divām nozīmīgākajām darbavietām uzskatāms Akadēmiskais drāmas teātris (tagad - Latvijas Nacionālais teātris) un Rīgas kinostudija. L. Grasmanis piedalījies tādu ikvienam zināmu un vēl arvien mīlētu latviešu filmu kā, piemēram, Atbalss (Aija), Zvejnieka dēls, Šķēps un roze, Kapteiņa Enriko pulkstenis, Pie bagātās kundzes, Vella kalpi u. c. tapšanā.

Grāmatas autore, Laimdoņa Grasmaņa meita, žurnāliste Ilze Būmane-Grasmane saka: «Būdams teātra un kino scenogrāfs, tēvs gan izrādēm, gan kinofilmām uzspieda spēcīgu, brīvdomīgu glezniecības zīmogu. Savukārt darbs teātrī un kinostudijā deva ražīgas ieceres glezniecībai.»

Ar Liepāju un tajā dzīvojošo ģimeni saistās kāda īpaša leģenda mākslinieka biogrāfijā, ko Grasmaņa meita aprakstījusi gan mākslinieka 80 gadu jubilejai veltītajā grāmatā Dzīve, gan skārusi arī jauniznākušajā grāmatā Elefantību meistars.

Mākslinieks visu mūžu meklējis savas patiesās dzimtas saknes, jo bijis iemesls domāt, ka vismaz viens no vecākiem, kā jau tas kara laikā mēdz notikt, bijis audžuvecāks, tomēr dzīves laikā, ja arī izdevās atrast kādu pavedienu, ģimenei viņš to nepaguva izstāstīt. Toties mākslinieka meita Ilze Būmane-Grasmane gluži nejauši pirms pāris gadiem Liepājā atradusi gan radus, gan mākslinieka ģimenes dokumentus, kas ļauj dzimtas leģendu pašķetināt nedaudz tālāk.

Zīmīgi, ka pēdējā mūža gadā dzimtas mājās Liepājā L. Grasmanis uzmeklējis skolas gadu fotogrāfijas, jo īpaša vieta mākslinieka vērtību skalā piederēja Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolai. Viņš uzskatīja, ka tā ielikusi stiprus pamatus turpmākajam ceļam mākslā.

Nepieļāva samocītību

Savukārt E. Smiļģa Teātra muzejā līdz 10. septembrim skatāma Laimdoņa Grasmaņa darbu izstāde, īpašu uzmanību veltot līdz šim mazāk redzētajiem teātra un kino scenogrāfijas darbiem. Eksponēti scenāriju eksemplāri ar mākslinieka piezīmēm, tērpu un dekorāciju skices gan Rīgas kinostudijas filmām, gan Akadēmiskā drāmas teātra izrādēm - to skaitā V. Šekspīra Otello, R. Blaumaņa Ugunī, A. Upīša Zaļā zeme, N. Gogoļa Revidents, A. Čehova Ķiršu dārzs un citiem teātra iestudējumiem.

Apskatāma pagājušā gadsimta vidus slavenāko aktieru un režisoru portretu galerija - Kārlis Sebris, Elza Radziņa, Anta Klints, Jānis Osis, Ēvalds Valters, Eduards Pāvuls, Leons Krivāns, Pēteris Pētersons jeb Runcis, Jānis Streičs u. c. «Kad viņš strādāja, es iekūlos Skolas ielā, Laimdonis teica: tu dari, ko gribi, es mālēšu. Kā viņš mālēja portretus, varēja tikai apbrīnot, cik virtuozi viņš pārvaldīja šo žanru. Varbūt būtu bijis lielisks figurālists, bet viņa figurālismam pietika ar portretiem. Kaut vai Džimis ar Bundžu - izcils darbs!» grāmatā atceras gleznotājs un scenogrāfs Dailis Rožlapa.

Izstādē E. Smiļģa Teātra muzejā eksponētas arī Laimdoņa Grasmaņa ainavas - ūdeņi, lauku un pilsētas skati ar raksturīgo saules motīvu. «Laimdonis mīlēja brīvību un atraisītību arī savos audeklos, nepieļāva tajos samocītību vai kaut mazāko miņu par labošanu, piestrādāšanu un citām grūtībām,» atceras kinorežisors Jānis Streičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?