Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Valoda cenu zīmēm un filozofijai

Apspēlējot nenotikušās revolūcijas (sieviešu, lībiešu/latgaliešu, homoseksuālu cilvēku, integrācijas, revolūcijas pret patērētājsabiedrību), pagājušās nedēļas nogalē, 24. aprīlī, Latvijas Dzelzceļa muzejā notika gada nozīmīgākais pasākums pašmāju literatūrā - Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija.

Šogad LALIGABA sauklis bija re:evolucionē!. Tika godināti cilvēki, «kuri ir šo notikušo un nenotikušo revolūciju hronisti. Tie, kuriem ir izdevies pierakstīt un atklāt tās idejas, kuras ir svarīgas mūsu laikam, un caur dzejas metaforu ieskicēt tās idejas, kuras būs svarīgas un saprotamas vēl tikai mūsu mazbērniem».

«No kaut kāda viedokļa skatoties, re-evolūcija ir katra pieauguša cilvēka dzīves diena, kurā viņš vai viņa pamostas un, par spīti tam, ka dzīves gala iznākums ir zināms, turpina dzīvot,» ceremoniju ar scenāristes Ingas Gailes vārdiem atklāja žurnālists Kārlis Streips. Ļoti jokot un iedīglī novērst laikam jau jebkādu vecmodīgu svinīgumu bija uzticēts blogerēm Elīnai Kolātei un Anetei Konstei.

Izredzētie

«Jo pieaugušais ir pieaugušāks, viņu ir vieglāk apmuļķot. Savukārt pie tiem, kas vēl aug, ir vērts vērsties, ja tev pašam piemīt greznība būt bērna prātā. Tas nozīmē enerģiju kā ūdenskritums, vientiesību un bezkaunību, tādu prieku, ka jālēkā vienā gabalā, un arī tādu ievainojamību kā bērnam. Atļaušos uzskatīt, ka bērniem radītāji - tie ir izredzētie,» sveicot labākā oriģinālliteratūras darba bērniem autori Ingu Gaili, teica Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa.

«Kārtējais pierādījums Gailes kā dzejnieces drosmei. Uzstādījums rakstīt ģimenēm ar bērniem, iekļaujot arī vecāka skatījumu, īstenots formā, kas paplašina žanra robežas. Iztēlojos zinātkāru bērnu, kurš jautā: «Vai tā var būt? Ko nozīmē šis vārds?»» - gudros, nepieķemmētos dzejoļus vērtē žūrijas pārstāvis Artis Ostups.

Par spilgtāko debiju tika atzīts Katrīnas Rudzītes dzejas krājums Saulesizplūdums. «Rudzītes saulesizplūdums ir arī tumsas uzplūdums, žanriski nepieradināti, ritmiski nesavaldīti, drūmi, saasināti, ar sāpīgi jutīgiem pirkstiem aptaustītas pasaules teksti, kas vispirms izsaka tiekšanos pēc nedefinētā un ne tik viegli atšifrējamā, kā jau tas dzejai piedien,» vērtē Iveta Ratinīka.

Par milimetru tuvāk

Lai kļūtu par absolūtu gada romānu, trūkstošo balvu - augstāko profesionālo novērtējumu - saņēma jau dažādi cildinātais Ingas Ābeles romāns Klūgu mūks.

«Ingai Ābelei piemīt retais ķēriens saskatīt eksistenciālos bezdibeņus, kas atrodas zem pagalam ikdienišķās esamības virskārtiņas. Tā arī romānā Klūgu mūks,» uzskata literatūras kritiķis Guntis Berelis. Pateicības runā rakstniece teica: «Tāds ir arī bijis šo visu upuru (vēstures un revolūciju - U. A.) mērķis, lai mēs varētu šo valodu lietot, sākot no cenu zīmēm, beidzot ar filozofijas grāmatām.» Īpašu paldies rakstniece veltīja dzejniecei Annai Rancānei, kurai kādā vēlā novembra vakarā lūgusi padomu, un viņa teikusi - raksti, tikai pārāk neappoetizē to visu. «Ar šo grāmatu es varbūt par milimetru esmu tikusi tuvāk klāt divām lietām, kas laikam paliks mūžīgs noslēpums, - laikam un sapnim,» pieļauj Inga Ābele.

Par labāko dzejas krājumu žūrija atzinusi Ulža Bērziņa Izšūpojies. Bibliotēka ostmalā. «Uldis sen jau ir uzcēlis pieminekli gan kazai, gan valodai. Lasot viņa dzeju, bieži atceros Josifa Brodska atziņu, ka dzejā ir viss, kas atrodams valodā,» ir pārliecināts Guntars Godiņš.

Šauro plecu bieds

«(..) Tāpēc tās tautas, kuras nav brīvas, toskāniešu acīs šķiet dumjas. Dabiski, ka dumjās tautas par šo sinonīmu pāri - gudrību un brīvību - neko negrib dzirdēt un apgalvo, ka smokot verdzībā nevis tāpēc, ka tām trūktu gudrības, bet gan kādu ārēju, pārāku spēku iespaidā. (..) tirānijas nebaidās no spēcīgiem, plecīgiem, muskuļotiem, taču dumjiem vīriem, tās bīstas gudro, pat ja tie ir kalsni, vāji un šauriem pleciem,» par labāko tulkotāju atzītā tulkotāja Dace Meiere nolasīja pārlaicīgi aktuālas rindas no Kurcio Malapartes eseju grāmatas Nolādētie toskānieši.

Tieši šāds - «šauriem pleciem», tirānijai biedējošs - vienmēr ir bijis dzejnieks Leons Briedis, kuru godināja par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā - dzejā un atdzejā -, kā arī par nozīmīgo devumu intelektuālās domas attīstībā Latvijā. Sociālos tīklus jau pārskrējis viņa kodolīgais dzīves vērtību rezumējums: «Man nebija nekā un tomēr bija viss - mīlestība, īsti draugi, skaidra mērķa apziņa un neskaudīgs prāts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LALIGABA 2014

Balva par mūža ieguldījumu - Leons Briedis
Bērniem - Inga Gaile. Vai otrā grupa mani dzird?
Debija - Katrīna Rudzīte. Saulesizplūdums
Proza - Inga Ābele. Romāns Klūgu mūks
Dzeja - Uldis Bērziņš. Izšūpojušies. Bibliotēka ostmalā
Tulkojums - Daces Meieres tulkojums no itāļu valodas - Kurcio Malaparte Nolādētie toskānieši
Žūrijas īpašā balva - Eva Eglāja-Kristsone. Par pētījumu Dzelzsgriezēji. Latvijas un Rietumu trimdas rakstnieku kontakti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?