Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Vasaras saulē izkarsuši, mati sauc pēc palīdzības

Karsts laiks, ultravioletie stari, sāļš ūdens un hlors ir tie faktori, kas vasaras mēnešos īpaši bojā matus, taču nereti par to tiek aizmirsts. Savukārt rudens ir brīdis, kad cilvēki sāk pamanīt, ka mati zaudējuši veselīgo izskatu un kļuvuši sausi. Arī dermatologu kabinetos šādu sūdzību ir vairāk. Tomēr paša cilvēka veselības problēmas pie vainas ir reti, ierasti vainojama nepareiza matu kopšana, un tagad jāpieliek pūles, lai mati atgūtu veselīgo izskatu.

Dienai stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe Inta Kusiņa, katram gadalaikam ir specifiskas problēmas, un patlaban ļoti labi var redzēt, kādu iespaidu uz matiem atstājusi vasara. Pirmkārt, gan vasaras saule, gan spēcīgie ultravioletie stari vājina ādas imunoloģisko stāvokli. Tas nozīmē, ka sausāka ir gan galvas āda, gan paši mati. Tā kā no ultravioletajiem stariem galvas ādu pasargā mati, tie arī cieš visvairāk.

Otrkārt, negatīvas sekas atstājusi peldēšanās, īpaši, ja mati mērcēti sāļā ūdenī. Respektīvi, mati pēc vasaras kļuvuši trauslāki, nespodrāki, sausāki un vairs nav tik veselīgi kā iepriekš. I. Kusiņa gan atzīmē, ka tā uzreiz nav saslimšana, bet vairāk tāda kā nerūpēšanās par matu veselību. Attiecīgi vasarā nav darīts viss, lai matus pasargātu, piemēram, aizmirsta nepieciešamās galvas segas nēsāšana un ārstnieciskās kosmētikas lietošana (ar tā dēvētajiem UV aizsargfiltriem).

Runājot par ādas saslimšanām, rudens ir laiks, kad vērojama ādas slimību saasināšanās, visbiežāk tas ir seborejiskais dermatīts vai arī psoriāze jeb zvīņēde, stāsta I. Kusiņa. Te nostrādā tādi faktori kā mitrums, ikdienas stress un ierastās rudens saaukstēšanās.

Lai gan daudzi cilvēki mēģina ar matu un ādas problēmām galā tikt paši, daļa dodas arī pie speciālista. I. Kusiņa savā praksē vairāk satiek tos, kam problēmu pamatā ir kāda slimība, taču netrūkst arī atšķirīgu gadījumu. Vispirms gan tiek veikta apskate un izvērtēts, vai tiešām problēmas radušās no nesaudzīgas attieksmes un nepārdomātas kopšanas vai arī cēlonis ir kāda slimība. Tam atbilstoši tiek meklēts risinājums. Attiecīgi, ja tiek secināts, ka slimība nav pie vainas, dermatoloģe iesaka koriģēt matu kopšanu. Pēc viņas novērojumiem, nereti cilvēki, labu gribot, saviem matiem nodara pāri, piemēram, matus mazgājot pārāk bieži. Tāpat rudenī būtu ieteicams lietot ar vitamīniem bagātus matu kopšanas līdzekļus. Būtībā nepieciešamas papildu rūpes un lutināšana, lai matu stāvokli uzlabotu, un jāatceras, ka nākamajā vasarā par matiem jārūpējas kārtīgāk.

Savukārt, ja ir tādi simptomi kā pastiprināta matu izkrišana, izsitumi uz galvas ādas un nieze, ieteicama speciālista palīdzība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Karstā laika ēdienkarte

Maija beigās šogad valda īsts karstuma koncentrāts, kad cept un vārīt ir pēdējais, ko gribētos darīt. Tomēr jāēd ir, tāpēc olu mēnesi noslēgsim ar vieglām, vēsām un ātri pagatavojamām receptē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?