Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Cerētā finiša vietā aizkavējies starts

Darbi pie Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukcijas krietni aizkavējušies - iesākumā bija plānots tos noslēgt 2016. gada jūnija beigās, taču, tā kā tie vēl nemaz nav sākušies, finišs pārlikts divus gadus vēlāk - 2018. gadā. Termiņi dažādu kavēkļu dēļ mainīti jau vairākkārt, kā pēdējais rekonstrukcijas sākšanas datums nosprausta šī gada nogale, un Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sola, ka tā arī tiešām būšot.

Pagaidu mājas misēkļi

Lai sāktu rekonstrukciju, JRT jāpārceļas uz pagaidu mājvietu bijušās Tabakas fabrikas (TF) telpās Miera ielā, kas līdz šim arī bijis viens no galvenajiem kavēkļiem. Diena jau iepriekš vēstījusi, ka TF pielāgošana JRT vajadzībām kavējās iepirkuma procedūras dēļ - neviens no astoņiem potenciālajiem būvniekiem nespēja iekļauties pārbūvei atvēlētajos 2,6 miljonos eiro. Taču VNĪ pārstāvis Arnis Blodons norāda, ka aizķeršanās radusies arī pēc tam, kad šī problēma atrisināta: «Pēc būvdarbu sākšanas ir atklājusies nepieciešamība veikt neparedzētus, iepriekš būvprojektā un tāmēs neiekļautus būvdarbus: papildu demontāžas darbi, būvkonstrukciju pastiprināšanas darbi, aprīkojuma uzstādīšanas konstrukciju papildu izbūve un iekšējo inženiertīklu izbūve.»

Pēc jaunākajām VNĪ aplēsēm, JRT oktobrī varēs sākt pārvest uz Miera ielu dekorācijas, kas netiek izmantotas, bet decembrī jau tur spēlēt pirmās izrādes. Iepriekš iesaistītās puses paudušas viedokli, ka pārcelšanās iespējama tikai vasarā - kad teātra sezona ritēs pilnā sparā, tas būs apgrūtinoši. Par spīti tam, tiek solīts, ka mākslinieki varēs darboties bez lielas aizķeršanās.

JRT pārstāvji gan notiekošo šobrīd nekomentē.

Ne bez citiem kavēkļiem

Lai gan nu šķiet, ka ar TF ēku viss beidzot atrisināts, nepilnību dēļ pērnā gada nogalē tika apturēta JRT rekonstrukcijas projekta īstenošana. Būvprojekts novembrī skatīts Inženieru padomē, kur konstatētas nepilnības un projekta attīstītājiem uzdots tās novērst. Šā gada februārī Rīgas pilsētas būvvaldē tika iesniegts pilnveidotais JRT pārbūves projekts.

Jāatzīmē, ka VNĪ jau trešo reizi pagarinājuši piedāvājumu iesniegšanas termiņu iepirkumā par JRT pārbūvi un rekonstrukciju, tātad konkurss joprojām nav noslēdzies un darba veicējs nav izvēlēts. Savu piedāvājumu kompānijas var iesniegt līdz šā gada 26. jūlijam. Iepriekš par termiņu bija noteikts 16. maijs, pēc tam tas tika pagarināts līdz 6. jūnijam un tad līdz 27. jūnijam. A. Blodons Dienai paskaidroja, ka šoreiz termiņš pagarināts, jo nolikumā veikti grozījumi attiecībā uz kandidātu pieredzi būvniecībā un restaurācijas darbu vadībā - iepriekš pretendenti nav uzskatījuši par svarīgu darbam piesaistīt pieredzējušu restaurācijas būvdarbu vadītāju. VNĪ arī ir pārliecināti, ka nav pamata bažām, ka neviens nepieteiksies, jo «par lieliem projektiem kompānijas cīnās».

Satrauc, bet nepārsteidz

«Diemžēl šī nav pirmā reize, kad saistībā ar publisko iepirkumu procedūru ievelkas sākotnēji plānotie termiņi,» saka Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Sandis Voldiņš. Viņš uzskata, ka situācija ir uztraucoša, jo JRT gadījumā jebkura neiekļaušanās sākotnēji plānotajos termiņos rada milzu neērtības gan pašam teātrim, gan skatītājiem. Arī kultūras ministre Dace Melbārde (NA) neesot mierā ar radušos situāciju, un, lai gan būvniecības procesa organizēšana pilnībā ir VNĪ rokās, 15. jūlijā viņai plānota tikšanās ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), kuras laikā pārrunās arī šo jautājumu.

«VNĪ paustos argumentus saprotam, bet tas, uz ko jau vairākkārt esam vērsuši uzmanību, - plānojot projekta pabeigšanas termiņus, nepieciešams ņemt vērā ar publiskā iepirkuma procesu saistītos riskus. Piemēram, līdzīgu sarežģījumu iepirkuma procesā dēļ Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcijas būvdarbu iepirkums ilga gandrīz veselu gadu,» KM vārdā uzsver S. Voldiņš.

JRT rekonstrukcijas projekta autore Zaiga Gaile nav pārsteigta par notikumu attīstību un norāda, ka «tā notiek visā pasaulē, ka ar lieliem projektiem nekas nenotiek laikā». Taču viņu satrauc būvdarbu izpildes laiks, un viņa pieļauj, ka būvdarbi varētu ievilkties: «20 mēneši ir pēc plāna. Tas izklausās pārāk optimistiski. Objekts ir ārkārtīgi sarežģīts. Es tiešām šaubos, vai var 20 mēnešos to izdarīt.» VNĪ gan norāda, ka nav pamata apšaubīt iespēju JRT ēku kompleksa pārbūvi veikt divu gadu laikā. Pozitīva atbilde tiek saņemta arī uz Dienas jautājumu, vai šis nu pēc vairākiem pagarinājumiem būs beidzamais termiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?