Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dižais kombinators

Kā Igaunijā dēvē Latviju? «Zeme, kas dzied» vai varbūt «Nothing special country»? Toyota importētāji mūs sauc par «Land Cruiser zemi». Patiesi, Toyota visurgājēju pie mums ir vairāk nekā Dacia Logan, un Land Cruiser savā klasē ir nesatricināms līderis ar 65% tirgus daļu. Par pirmo drīz būs jāsaka «bija», jo autonodokļu melnās nedēļas sekas iedragās Land Cruiser populāciju, taču uz otro igauņi skatās visai optimistiski.

Pat ja Latvijā pārdos desmit reižu mazāk džipu, _Land Cruiser_ kā bijis, tā arī paliks bezceļu auto karalis. Pēc jaunā Land Cruiser 150 testiem Igaunijā pret to grūti iebilst.

Priekšgājēja ēna

Land Cruiser ģenealoģijā neizglītotam cilvēkam paskaidrosim, ka LC150 nomaina iepriekšējo modeli ar kodu LC120 - to pašu, kas piedzīvoja uzvaras gājienu treknajos gados. Vēl Toyota pārdod astoņcilindru smagsvaru LC200, ko pie mums pazīst kā Land Cruiser V8. Taču automašīnas izmēri un cena padara to par daudz retāku pirkumu nekā parasto Land Cruiser. LC120 popularitāti sekmēja ne tikai viegli pieejams līzings, bet arī veiksmīgs dizains, braukšanas komforts, luksusa aprīkojums par zemāku cenu nekā vācu konkurentiem un, protams, 58 gadus kaldināta izturība. Lai gan Land Cruiser nav mazbudžeta auto, cenas faktors allaž bijis ja ne izšķirošs, tad vismaz svarīgs, izvēloties tieši Toyota, nevis izšķērdīgu Mercedes ML vai lētāku, taču pieticīgāk aprīkotu Mitsubishi Pajero. Apvidus automobiļu žanrā otrreiz velosipēdu izgudrot nav iespējams, tāpēc bija ļoti interesanti uzzināt, ar ko LC150 būs labāks par LC120.

Aziātu garderobes īpatnības

Dizains tas noteikti nav. Ilgi urķējoties datora cietā diska aizvēsturiskajās datnēs, atradās bilde, kurā redzama ķīniešu viltota Toyota. Protams, zagtais dizains ir rupjš pakaļdarinājums, taču arī jaunais Land Cruiser neiepriecina ar priekšteča samērīgumu un proporcijām. Vēlme to padarīt līdzīgu lielajam V8 ir saprotama, taču jaunais auto ir mazāks un izskatās, it kā tas būtu ietērpts pāršūtā lielā brāļa uzvalkā. Viss jau ir kā nākas - plata priekša, dominējoši lukturi, tipiska Land Cruiser reste, paplašinātas arkas -, taču trūkst elegances. Varbūt LC150 atgriežas pie visurgājēju saknēm?

Maģiskā acs

Salonā par to gan nekas neliecina. Land Cruiser iekārtojums ir vēl greznāks nekā agrāk, un pat trešās rindas sēdekļi beidzot gludi ielokās grīdā. Jau standarta komplektācija pilna ar svētlaimīga komforta ierīcēm, bet augstākās Luxury, Executive un Premium pārspēj cita citu ar gludu ādas apdari, TV ekrāniem un elektroniku. Kameras ir ne tikai aizmugurē, bet arī spoguļos un priekšā. «Maģiskā acs» radiatorā redz 190 grādu leņķī, taču pa īstam tās noderīgumu var aptvert tikai bezceļā. Iedomājieties - jūs braucat stāvā kalnā un priekšā redzat tikai debesis! Kas atrodas kalna galā, nav zināms - grava, straujš pagrieziens vai iestrēgusi mašīna? Bet kamera radiatora restē to «ierauga» daudz ātrāk un parāda ainu navigācijas displejā. Nodrāztais krievu teiciens «jeģem po priboram» ieguvis jaunu jēgu.

Visurgājējs brauc pats

Bezceļa periskopu, kas prot arī notēmēt, proti, rāda priekšējo riteņu virzienu, Toyota sauc par Multi Terrain Monitor. Šādu «multi» ierīču jaunajā Land Cruiser ir papilnam. Multi Terrain Select ar četriem bezceļa režīmiem gandrīz kā Land Rover Discovery, Multi ABS bremzes, multi tas un multi šitas. Ja Kohtla-Jerves kurgāni, ko veido gadu gadiem izgāztās degslānekļa atliekas, paša prasmei šķiet par stāvu, palaižam Crawl funkciju, kas pati lēnām uzved un noved automašīnu pa jebkuru nogāzi, - pat pedāļus nevajag, jo lēnumu regulē ar pogām kā cruise-control. Šī rotaļlieta, tāpat kā citi «multi», ietilpst off-road komplektā, kas maksā 1180 latu. Taču LC120 vispār nekā tāda nebija. Par spīti elektronikai, Toyota nav gribējusi šķirties no centrālā un aizmugurējā diferenciāļa mehāniskas bloķēšanas, taču nevajadzīgi sarežģījusi «bloķu» un pazemināto pārnesumu slēgšanas secību.

Bez kompromisiem neiztikt

Īsāk sakot, nekas radikāli jauns nav izgudrots, taču Land Cruiser 150 stingri stāv uz sava bezceļu karaļa postamenta. Triju litru dīzelis ar 174 ZS ir tāds pats kā LC120, priecē ar mērenu patēriņu 8-9 l/100 km un kaitina ar kavētu reakciju uz gāzes pedāli. Pneimopiekares kā lielajam V8 automašīnai nav un nevar būt, taču Toyota cenšas kompensēt virsbūves svārstības ar hidrauliski stutētiem stabilizatoriem. Bezceļā piekare ir nevainojama, bet uz asfalta Land Cruiser ir pārāk lempīgs vācu džipu izsmalcinātajām manierēm - stabilizatoru sistēmai ir savas iespēju robežas. Ar pneimopiekari Land Cruiser būtu ne vien stabilāks, bet arī līganāks, taču arī smagāks un dārgāks. Gaisa amortizācija aizmugurē ir tikai pašam dārgākajam Premium, un arī KDSS stabilizatoru sistēma ir ne visiem LC150. Varbūt auto vislabāk brauc vispār bez tās? Nepaspējām izmēģināt. Lai gan japāņi noliedz jebkādus kompromisus Land Cruiser izstrādē, bez tiem uzturēt dzīvu Land Cruiser leģendu nav iespējams. Tāpēc LC150, tāpat kā tā priekšgājēji, vispirms ir apvidus un tikai pēc tam vieglā automašīna, taču Toyota spēja sakombinēt traktora pārgājamību ar Lexus lutināšanu pelna cieņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?