Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Finanšu tirgi aizvien spēj pārsteigt

«Finanšu tirgi ir joma, kurā, lai varētu labi darīt savu darbu, cilvēkam vajag atrasties ilgtermiņā, jo jāsaskata daudzas kopsakarības, un to sākumā - kad atnāc no augstskolas un kad pašam šķiet, ka visu zini un jūra līdz ceļiem, - nemaz nevari. Tas nāk ar pieredzi,» saka Kristiāna Janvare (30). Viņu finanšu tirgi ieinteresēja studiju laikā, bet nu viņa ir vecākā akciju fondu portfeļu pārvaldniece Citadele Asset Management - bankas Citadele meitasuzņēmumā, vienā no vadošajām investīciju pārvaldīšanas kompānijām Baltijas valstīs.

Pieredze viņas darbā ir ļoti spēcīga kārts - šis lielā mērā ir cilvēku bizness, jo investoru lēmums nereti ir atkarīgs no tā, vai viņš uzticas attiecīgā investīciju fonda pārvaldniekam. Lai uzticētos, svarīga arī reputācija, ko vairo augsti starptautiski novērtējumi. Pie viena tāda Kristiāna nesen tikusi.

Kas notiek lielākā dīķī

Par studijām Rīgas Ekonomikas augstskolā (REA) Kristiāna teic - tā tiešām bija motivēta izvēle, jo visu vidusskolu nav bijis šaubu, ka jāstudē ekonomika, turklāt REA viņai joprojām šķiet labākā vieta, kur to Baltijas mērogā darīt. Studiju sākumā gan bijušas nelielas bažas, vai tiks galā ar augstskolas prasībām. «Nācu no parastas skolas, no Limbažu 3. vidusskolas. Tu vari būt pirmā meitene ciemā, bet jautājums - kas notiek, kad nonāc lielākā dīķī,» Kristiāna saka. Tomēr viņa ātri sapratusi, ka nekā nepaveicama nav, un REA pabeidza kā viena no Top 5 labākajām studentēm.

Kristiāna kopš bērnības aizrāvusies ar vācu valodu. Studijas Vācijā pat bijis kā rezerves plāns, ja neizdosies iestāties REA. Uz Vāciju Kristiāna aizbrauca vēlāk, kad REA jau studēja, - kā Erasmus apmaiņas studente. To darījusi, lai apgūtu jaunus apvāršņus un arī lai uzprišinātu savu vācu valodas prasmi, jo ekonomika tomēr ir angļu valodas vide. Vācijā viņa izlēma specializēties banku un kapitāla tirgus zinībās, lai gan norāda, ka studentam augstskolas pēdējā kursā aizvien ir visai grūti saprast, kurā virzienā sašaurināt studiju profilu. «Man likās, ka mani interesē finanses, jo esmu uz cipariem orientēts cilvēks,» viņa atceras. Ciparu un matemātikas bakalaura studijās Kristiānai gan mazliet pietrūka, tāpēc maģistrantūrā Latvijas Universitātē viņa studēja matemātisko ekonomiku, kas, kā šķita, ar finanšu jomu sader labāk.

Interese par finansēm Kristiānu jau REA studiju laikā aizveda arī uz praksi Parex Asset Management. «Šī organizācija manā skatījumā augstu kotējās kā potenciālā darbavieta.» Pirms tam viņa jau bija guvusi pirmo darba pieredzi turpat augstskolā, palīdzot dibināt REA Biznesa laboratoriju jeb biznesa inkubatoru, savukārt prakses periodā galvenokārt nodarbojās ar pētniecību - bija jāiesaistās Ukrainas finanšu tirgus un ekonomikas analizēšanā, jo tolaik kompānija domāja par iespējamo attīstību šajā valstī.

Amati - sekundāri

Tobrīd Kristiāna vēl nepalika strādāt Parex Asset Management, jo padomā bija plāns par Erasmus semestri ārpus Latvijas. Pēc REA pabeigšanas viņa nonāca Swedbank, kur kļuva par analītiķi/ekonomisti Finanšu tirgus daļā. «Pamatā veicu dažādus pētījumus, veidoju apskatus par dažādām tēmām saistībā ar finanšu tirgiem, arī par Baltijas ekonomiku,» Kristiāna stāsta. Viņa uzsver, ka šo darbu var darīt arī iesācēji, taču augstāku pievienoto vērtību paveiktais iegūst tad, ja darītājs ar finanšu tirgiem pazīstams ilgāk, pamatīgāk un dziļāk.

Pēc gada Kristiānu paaicināja darbā Parex Asset Management (tagad jau - Citadele Asset Management), piedāvājot vecākās akciju analītiķes pozīciju. Tas interesēja vairāk, turklāt arī darba fokuss Swedbank arvien izteiktāk bīdījās ekonomikas virzienā, kas Kristiānu tik ļoti nesaistīja.

Citadele Asset Management vēsturiski ir orientējies uz Austrumeiropas reģionu, un jaunie pienākumi Kristiānai vērpās ap pievilcīgāko kompāniju izvēli iekļaušanai Krievijas akciju fondā. «Analizēju dažādus uzņēmumus, sniedzu rekomendācijas mūsu fonda pārvaldniekam. Paralēli arī darbojos pie tā, lai sakārtotu analīzes procesa lietas, izstrādātu kopējo metodoloģiju, kā kaut ko darām,» Kristiāna stāsta. Pēc četriem gadiem viņa kļuva par portfeļu pārvaldnieci, tomēr par galvas tiesu augstāku lēcienu karjerā to neuzskata, jo pa šiem četriem gadiem būtiski bija audzis gan viņas pienākumu spektrs, gan atbildība un amatu nosaukumi bija sekundāri. «Manā dzīvē nekas būtiski nemainījās, bet principā atšķirība ir tā, ka analītiķis vairāk analizē investīciju iespējas un sniedz savus ieteikumus, savukārt fondu pārvaldnieks ir tas, kurš pieņem galīgos lēmumus,» Kristiāna skaidro.

Kristiāna stāsta, ka analīze un darbs ar lielu informācijas apjomu joprojām ir ievērojama ikdienas daļa arī patlaban, kad viņa kļuvusi par vecāko portfeļu pārvaldnieci. Lai visu šo informāciju galvā sakārtotu un spētu no tās izdarīt arī kaut kādus secinājumus, bez pieredzes finanšu tirgu jomā neiztikt. «Sanāk ļoti daudz lasīt, lai veidotos kopaina par kopējo situāciju ekonomikā. Lasu gan ziņas, gan lielo kompāniju veidotos pētījumus, gan arī uzņēmumu finanšu rādītājus - vai tie kaut kā ietekmē mūsu viedokli par šo uzņēmumu. Ja uzņēmums mums joprojām liekas pievilcīgs ieguldījumiem, mēs to saglabājam savā investīciju portfelī. Ja ne, pieņemam lēmumu to pārdot.»

Visu nevar paredzēt

Citadele Asset Management patlaban ir trīs akciju fondu pārvaldnieki. Kristiāna stāsta, ka visi strādā komandā, lai gan katram ir arī zināma specializācija, tāpēc viņa vairāk darbojas ar Baltijas jūras akciju fondu. Pēdējos gados tas bijis viens no pelnošākajiem fondiem Austrumeiropas reģionā, un par šo sasniegumu biznesa portāls Citywireglobal.com Kristiānu nesen novērtējis kā otru rezultatīvāko akciju fondu pārvaldnieci Austrumeiropā. Kristiāna neslēpj - saņemt atzinību ir patīkami, tā arī veido viņas kā fondu pārvaldnieces reputāciju investoru acīs. Tomēr turēties pie tās kā pie milzu sasnieguma un ieslīgt pašapmierinātībā viņa negrasās, jo vairāk tāpēc, ka šādi novērtējumi ik gadu tiek veidoti no jauna. «Forši, bet turpinām strādāt,» Kristiāna saka un uzsver - svarīgākais, lai ir sajūta, ka notiek izaugsmes process.

Finanšu tirgos interesantākais ir tas, ka tie spēj nemitīgi pārsteigt. «Analīze un secinājumi, arī prognozes lielākoties tiek veiktas, balstoties uz kādu vēsturisko pieredzi, pieņēmumiem, bet realitātē mēdz notikt arī bezprecedenta situācijas. Visu nevar prognozēt,» Kristiāna teic. Viņai tas darbā liekas vissaistošākais, lai arī vienlaikus viens no grūtumiem. Finanšu nozarē visiem nopietna mācība bijusi lielā ekonomiskā krīze, un arī Kristiāna, kura gan vienmēr bijusi visai piesardzīga, guvusi vērtīgu pieredzi, ka modrība jāsaglabā visu laiku. Tirgus mainās nemitīgi, brīžiem - ļoti strauji un negaidīti, un investīciju fondu pārvaldniekiem šādos pavērsienos jāspēj ātri reaģēt un ātri lemt. Vēl viens izaicinājums Kristiānas darbā ir tas, ka Baltijas tirgus ir neliels un iespējas palielināt līdzekļu apjomus fondos līdz ar to - ierobežotas. Taču šos grūtumus kompensē gan jaukais kolēģu kolektīvs, gan arī tas, ka labi var saredzēt pašas darba rezultātu. «Tu pieņem kādu investīciju lēmumu un tālāk skaties, kā šīs idejas, slengā runājot, performē,» Kristiāna smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2012. gada
vecākā portfeļu pārvaldniece Parex/Citadele Asset Management
2010.-2012. gadā
portfeļu pārvaldniece Parex/Citadele Asset Management
2006.-2010. gadā
vecākā akciju analītiķe Parex/Citadele Asset Management
2005.-2006. gadā
analītiķe/ekonomiste Swedbank Finanšu tirgus daļā
2004. gadā
analītiķe Parex Asset Management
2003. gadā
projektu vadītāja asistente Rīgas Ekonomikas augstskolas Biznesa laboratorijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?