Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Ja nepatīk, tad neklausies!

Latviešu populārās mūzikas dziesmu autoru sarakstos ar Guntara Rača vārdu nākas sastapties bieži. Reiz, stāstot par savu albumu Neizteiktie vārdi, kur vai katrai no mūsu mūzikas arhīviem ņemtajai dziesmai bija Alfrēda Krūkļa vārdi, džeza dziedātāja Inga Bērziņa šo dzejnieku jokojot nosauca par agrāko laiku Raču. Ar Krūkli viņu salīdzina pat maestro Raimonds Pauls: «Krūklim arī bija tas vienkāršais, sentimentālais piegājiens. Viņam to daudz pārmeta, bet vispopulārākie dziesmu teksti bija tieši viņam, citiem tā nesanāca.»

Visu zvaigžņu parāde

Tikai tā! - populārās Liepājas brāļu dziesmas vārdā ar piebildi Guntars Račs un draugi nosaukts arī Rača piecdesmit gadu jubilejas koncerts, kas notiks Arēnā Rīga 27. martā. Dziesmas ar jubilāra vārdiem izpildīs tāds zvaigžņu sastāvs, kāds vienā koncertā nav redzēts bieži - Raimonds Pauls, ar kuru kopā Račs sarakstījis vairāk nekā 300 dziesmu, Laima Vaikule, Prāta vētra, Igo, Uldis Marhilevičs, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Putnu balle, ex-Līvi, Zodiaks, Turaidas Roze, Credo, Dzeguzīte, Normunds Rutulis, Marija Naumova, Zigfrīds Muktupāvels un daudzi citi. Pats Guntars darbosies ierastajā postenī pie bungām, kuras joprojām spēlē grupā Bet Bet, bet agrāk to darījis Neptūnā, Zodiakā un Jaunā Mēnesī. «Runāju arī ar Mielavu, bet nolēmu nenodarīt viņam pāri, aicinot dziedāt dziesmu ar maniem vārdiem no Jauns Mēness laikiem. Draudzīgi parunājām un abi sapratām, ka tā būs labāk.»

Šodien atļauts pakārties

Dzejoļus Račs sācis rakstīt piektajā sestajā klasē un nesis atrādīt savam radiniekam Liepājas dzejniekam Augustam Štrausam, kurš tos sūtījis recenzēt savam draugam Mārim Čaklajam. Parādījušās pirmās publikācijas. «Pirmā dziesma, kuru es astotajā klasē sacerēju pats ar saviem vārdiem, bija ar nosaukumu Tev šodien atļauts pakārties,» atceras Račs. Kad sācis mācīties Emiļa Melngaiļa mūzikas skolā, nākuši uzaicinājumi spēlēt dažādās grupās. Viena no pirmajām bija Saldās sejas, kur mūziku sacerējuši paši un vārdus likumsakarīgi uzticējuši rakstīt Guntaram: «Tad jau maisam gals bija vaļā, un, kad mans bērnības draugs Virga pārgāja uz Līviem, viņš arvien biežāk tekstus rakstīt uzticēja man, par ko es viņam esmu mūžam pateicīgs.»

Guntara dziesmas, par kurām pašam vislielākais gandarījums, ir Laiks no Jauna Mēness pirmsākumiem, mīļākā Bet Bet dziesma ir Tur tālāk, no Līviem - Dzejnieks un Eglīte, no Paula - Nesaki nevienam. «Dziesmas ir kā bērni, viņas visas ir mana miesa un asinis, un katra pa savam mīļa. Ir dažas vairāk veiksmīgas un daudzas neveiksmīgas, bet tas ir tikai normāli, man nav par neveiksmi jākaunas, jo es vismaz esmu mēģinājis.»

Autors nezināms

Nevienam nav noslēpums, ka daudzi Raču neuzskata par labu tekstu autoru. «Kas vispār ir labi un slikti mūzikā? Populārajā mūzikā galvenais kritērijs ir «patīk» vai «nepatīk», «uzrunā» vai «neuzrunā». Visiem mīļš nekad nebūsi. Nu ko lai es vēl gudrāku pasaku par banālo frāzi: ja nepatīk, tad neklausies!»

Bijuši arī daži gadījumi, kad mūziķi nav pieņēmuši Guntara piedāvātos tekstus, bet viņš to uztverot mierīgi un profesionāli. «Neesmu Dievs, kas var uzrakstīt visu un vienmēr. Pats nevienam neko nepiedāvāju, parasti mūzikas autori paši sameklē un piedāvā kopā strādāt. Es zinu, ka mītu ir daudz, bet tie nav nekas vairāk kā mīti, kurus izdomā tie, kuriem tik labi neveicas kā man.»

Baumo, ka Guntars Račs AKKA/LAA esot piereģistrējies ar pseidonīmu «Autors Nezināms», tādējādi nopelnot visu autortiesību naudu par tautasdziesmām.

Guntars atzīst, ka ir reģistrējis pseidonīmu «Autors nezināms»: «Gribēju padarīt par absurdu to, ko darīja un turpina darīt daudzi šlāgermūzikas izpildītāji, proti, tiek paņemtas pazīstamu izpildītāju dziesmas, uzrakstīti latviešu vārdi, mūzikas autors tiek pasludināts par «autoru nezināmo», un viss. Taču gribu uzsvērt, ka nekad nevienu no šādām «autors nezināms» dziesmām neesmu piereģistrējis kā savu. Līdz ar to es nesaņemu un nepretendēju uz atlīdzību, kas tiek ievākta par šādām «autors nezināms» dziesmām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Minču aizraujošā dzīve

Vai ir kaut kas, ko par kaķiem nezināt? Visdrīzāk ir, un pat visai interesanti fakti.

Radlers glābs karstumā

Sākoties karstajai vasarai, vīnu, nemaz jau nerunājot par stiprajiem destilātiem, esam nomainījuši pret viegliem dzērieniem, kas rada patīkamu noskaņu, bet nereibina galvu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?