Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Labi jūtas starp cipariem

«Man ļoti patīk rēķināt, skaitīt, meklēt ciparos, kur kaut kas pazudis, analizēt. Jau augstskolā, mācoties grāmatvedību un finanses, sapratu, ka man tas viss padodas,» Sandra Misēviča (29) atklāj iemeslu, kāpēc savā karjeras ceļā pāreju no biroja vadītājas un lietvedes pienākumiem uz finanšu jomu nav izjutusi kā grūtu un izaicinošiem pārbaudījumiem bagātu.

Tiesa, Sandrai pirms tam tikpat ļoti patika arī lietvedība, lai gan viņa atzīst, ka aizrautība par zināmu vienmuļību pārvēršas tad, kad esi iekšēji izaudzis un gatavs pārejai uz «nākamo līmeni». Šobrīd Sandra jau trīs gadus ir SIA Inbokss (interneta platformas Inbox.lv saimnieki) finanšu direktores vietniece, taču tālākā nākotnē var sevi iedomāties arī kāda uzņēmuma vadītājas lomā - tas jau kopš vidusskolas viņai bijis mērķis, uz ko pamazām virzīties. «Tagad gan saprotu, ka tas nav tik vienkārši. Uz to pamazām eju, bet, tā kā esmu sieviete, pieļauju, ka kādā brīdī vēlēšos ģimeni un prioritātes varētu pamainīties,» Sandra smaida.

Grib saskatīt pielietojumu

Sapņojot kādreiz vadīt kādu kompāniju, Sandra pēc vidusskolas iestājās augstskolā RISEBA, lai studētu uzņēmējdarbības organizāciju un vadību. Viņa vērtē, ka šī programma piedāvāja diezgan plašu zināšanu klāstu, ļaujot apgūt kaut ko no visa - mārketingu, menedžmentu, finanses, tiesības utt. «Bija iespēja arī saprast, kas pašai labāk patīk un ko vēlāk varbūt varētu apgūt padziļinātāk.»

Lai gan studijās teorijas bija vairāk nekā praktiskās puses, Sandra savu izglītības izvēli nenožēlo, tomēr arī piekrīt, ka uzņēmējdarbības vadības studijas pamatīgāk spēj novērtēt cilvēki, kas savā darbā ikdienā jau kaut ko vada, pārējiem daļa no apgūtā ātri aizmirstas, jo netiek pielietota. Sandra teic, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc viņa pēc bakalaura diploma saņemšanas vēl nav sākusi tālākās studijas. Darbā viņai pagaidām vēl pietiek ar to, kas jau ir apgūts, bet turpināt mācības, par ko Sandra domā jau labu laiku, viņa apņēmusies tad, kad redzēs un jutīs, konkrēti kādā jomā profesionālā ikdiena prasa papildināt zināšanas un kā tās varēs izmantot praktiski. Mācīties mācīšanās pēc, lai drīz pēc tam visu aizmirstu, Sandra nevēlas. Bet, ja jādefinē virziens, kurp šobrīd velk pašas sajūtas, viņa nosauc plašākas grāmatvedības vai jurisprudences mācības.

Dokumenti? Interesanti!

Priekšstats par biroju darba vidi Sandrai radās visai agri, jo jau vidusskolas pēdējā gadā viņa caur paziņām iekārtojās darbā par tehnisko sekretāri Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijā. Darbs bija uz pusslodzi, darāms kaut vai pēcpusdienās vai brīvdienās, tāpēc labi savienojams ar mācībām skolā. Turklāt pienākumi nebija nekas tāds, kas nebūtu pa spēkam vidusskolniecei, - organizācijas dokumentācijas noformēšana, korespondences tulkošana utt. Sandra saka, ka šī bijusi iesildīšanās tālākajām darba gaitām.

Arī sākot studijas augstskolā, viņa bija nolēmusi paralēli strādāt un pelnīt, tāpēc iestājās vakara nodaļā un pieteicās uz vecākās lietvedes pozīciju Bērnu un jauniešu centrā Zolitūde. Darbs Sandrai ļoti gāja pie sirds, jo patika darboties ar dokumentiem, rīkojumiem, darbinieku personas lietām, darba kārtības noteikumiem, tos noformēt, arhivēt. Izdevies lietvedības jomā apgūt arī daudz ko jaunu, jo reizē ar Sandras stāšanos amatā mainījās iestādes vadība, dokumentu kaudzēs bija jātaisa liela revīzija un jāsaved tās kārtībā, kas iepriekšējo priekšnieku laikā īsti nebija darīts. «Man tā bija ļoti vērtīga pieredze,» Sandra saka. Viņa stāsta, ka meklēt jaunu darbavietu pēc gada pamudinājusi vien vēlme pēc lielākas algas.

Pieteikusies un pieņemta darbā par administratori DnB Nord bankas (tagad DNB bankas) Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldē, Sandra apstrādāja dokumentus, gatavoja pārskatus, komunicēja ar bankas klientiem un gādāja, lai biroja darbība rit kā labi ieeļļoti zobrati. Kad viņa ikgadējās pārrunās ar savu tiešo vadītāju ieminējās, ka lietvedība viņai tomēr tīk un interesē vairāk, sekoja piedāvājums bankā kļūt par lietvedi, par ko Sandra nostrādāja trīs gadus.

Sandra atzīst, ka ir cilvēks, kas nealkst pēc jauniem izaicinājumiem teju katru dienu un kas komfortablāk jūtas stabilos apstākļos, darot lietas, ko jau labi pārzina. Tomēr pēc trim lietveža darba gadiem arī viņai sāka gribēties kaut ko pamainīt, sevi pilnveidot. Meklējot jaunas darba iespējas, Sandra atnāca uz pārrunām SIA Inbokss, jo viņu piesaistīja izsludinātā vakance - biroja vadītāja (pienākumi, ar ko Sandra jau bija saskārusies) un reizē arī finanšu direktores asistente (tas bija kaut kas jauns).

Lai gan ielēkšana finanšu lauciņā Sandrai grūtības nesagādāja, abu amatu apvienošana tomēr šad tad lika darbā pasēdēt arī pēc darba laika. Arī tāpēc, ka tobrīd uzņēmumā daudzas finanšu darbības, kas tagad ir automatizētas, vēl bija jāveic manuāli. Bet Sandra centās, un vadība viņā saskatīja potenciālu, piedāvājot kļūt par uzņēmuma finanšu direktores vietnieci. Biroja vadīšanas un lietvedības posms Sandras karjerā noslēdzās.

Īstais darbs rūpīgajiem

Tagad Sandra atbild par visu finanšu uzskaites sistēmu SIA Inbokss. Ja finanšu direktore plāno naudas plūsmu, Sandra ir tā, kas uzrauga, lai viss iet pēc plāna. Viņa ikdienā finanšu datus ievada vai, kad jāgatavo pārskati, tos apkopo un analizē, strādājot gan ar Attālinātā mediju plānotāja sistēmu, gan ar Payment sistēmu, caur kurām iziet visi uzņēmuma, tā klientu un sadarbības partneru rēķini. Abas šīs sistēmas izstrādājuši Inbokss IT speciālisti, kas Sandru arī apmācījuši ar tām darboties. Lai gan finanšu nodaļas pienākumi dažādās kompānijās principā ir vieni un tie paši neatkarīgi no tā, ar ko nodarbojas šie uzņēmumi, Sandra norāda, ka vieglāk strādāt ir tad, «ja saproti, par ko tā nauda nāk», kas ir kas uzņēmuma sniegto pakalpojumu sarakstā. Līdz ar to viņa gana labi pārzina visu Inbox.lv saimniecību, kurā ietilpst e-pasts, failu glabāšanas serviss, spēles, virtuāls sludinājumu dēlis utt.

Jautāta, kādam jābūt finanšu speciālistam uzņēmumā, Sandra uzsver, ka visbūtiskākais ir augsta precizitāte un atbildības sajūta. «Jāmāk patstāvīgi organizēt savu darbu. Jābūt vērīgam, uzmanīgam, lai savlaicīgi pamanītu kaut kādas datu vai skaitļu nesakritības,» Sandra saka un piebilst, ka gada beigu drudzis līdz ar lielo finanšu pārskatu gatavošanu viņai iet secen, jo uzņēmumā ar grāmatvedības bilancēm nodarbojas ārpakalpojuma sniedzēji.

Sandra sevi uzskata par cītīgu un rūpīgu cilvēku, kas uzticētos darbus dara ļoti akurāti, tomēr, kad valdes priekšsēdētājs viņai pirms trim gadiem piedāvāja finanšu direktores vietnieces vietu, zināmas šaubas tomēr piezagušās. «Vai varēšu? Varbūt es sevi pārvērtēju?» Sākot darīt, šaubas pagaisušas, un nu jau Sandra pašreizējā amatā jūtas ērti un pārliecināti. «Man patīk tas, ko es daru. Domāju, esmu īstajā vietā,» Sandra atzīst un piebilst, ka viņai patīk arī pats Inboksa uzņēmums, kolektīvs, darba vide ar labām sociālajām garantijām, birojs Ķīpsalā ar skatu uz Daugavu, arī iespēja piedalīties apmācībās un komandas saliedēšanas pasākumos. Sandra paļaujas, ka arī nākotnē, pierādot sevi, šajā kompānijā varētu turpināt augt. Savukārt no darba brīvajā laikā viņa nodarbojas ar skriešanu, brauc ar riteni, dejo, ceļo un cenšas pabūt pie dabas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2013
finanšu direktores vietniece SIA Inbokss
2011-2013
biroja vadītāja un finanšu direktores asistente SIA Inbokss
2007-2011
administratore, vēlāk lietvede DnB Nord bankā (tagad DNB banka)
2006-2007
vecākā lietvede Bērnu un jauniešu centrā Zolitūde
2005-2006
tehniskā sekretāre Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Es mīlu tevi, ērce

Teātra trupas Kvadrifrons brīvdabas opera balansē starp pasakas estētiku un pieaugušajiem domāto citātu un atsauču gūzmu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?