Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liels troksnis no mazas iztēles

Uz galveno Jūrmalas promenādi - Jomas ielu - dodamies karstā darba dienas rītā. To, ka tā ir darba diena, kūrortpilsētā, protams, nejūt. Relaksēti atpūtnieki promenē un laiski iepērkas, krodziņi tikai iesildās vai vēl snauž - ap desmitiem iedzert kafiju nemaz nav tik vienkārši, jo lielākoties kafejnīcas slēgtas.

Īstā dzīvība sākoties tikai vakarā, kad cilvēkiem esot grūti tikt garām - tāds, lūk, apmeklējums. Bet mūs šoreiz kopā ar laikraksta mākslinieci Sarmīti Māliņu, fotogrāfu Kristapu Kalnu un diviem ekspertiem - mākslas zinātnieku un jūrmalnieku Rihardu Pētersonu un arhitektūras kritiķi Ventu Vīnbergu - interesē pilsētvides kvalitāte, nevis izklaides iespējas. Jāpiebilst, ka interesējamies tikai par populāro ielas gabalu Majoros, jo iela sākas jau labu gabalu tālāk, pie Jūrmalas domes.

Par jomām sauc smilšu ieplakas, kurās paralēli jūrai veidojās pirmās Jūrmalas ielas XIX gadsimta otrajā pusē. Līdz šim nopietnākais pētījums par Jūrmalas kultūrvēsturi Jūrmala: Daba un kultūras mantojums (Neputns, 2004) vēsta: «1870. gadā Jomas un Omnibusa ielas stūrī sāka veidot ievērojamu sabiedrisku centru - Horna viesnīcu ar dārzu, bet 1898. gadā kāpās uzcēla Jūras paviljonu ar terasi.»

Pastaigu kopā ar Rihardu Pētersonu sākam pie Majoru stacijas, kur Jomas iela saplūst ar Lienes ielu. Vienā pusē sliežu un ielas robežšķirtnei - Lielupes ainava ar niedrājiem un mākoņiem, otrā - plašs klajš laukums ar Lāčplēša pieminekli un mūsdienās uzstādītu strūklaku mazā skvēriņā. Jau pašā sākumā, raksturojot ielu no kultūras mantojuma aizsardzības viedokļa, kā arī vērtējot mūsdienu izpausmes, R. Pētersons uzsver, ka tas viss notiek pilsētā, kurā nav galvenā mākslinieka. Tātad - nav arī īsti, kam jautāt par vides dizaina problēmām un iespējamajiem risinājumiem.

Galvenais iespaids no raibā, jau diezgan skaļā jūkļa tomēr trūcīgs un miegains - no uzņēmēju un pašvaldības iztēles un redzējumu viedokļa. Attīstībai un izaugsmei joprojām daudz iespēju - ir objekti, kas vēl tikai gaida savu likteni. Piemēram, mazais, glītais namiņš pie Lienes ielas saglabājies, tikai pateicoties tā vienīgajam iemītniekam, kurš joprojām aktīvi pretojas visiem lēmumiem, kas paredz namiņa nojaukšanu. Tukša stāv arī iespaidīgā ēka, bijusī viesnīca, celta XX gadsimta 20. gados, pašā promenādes daļas sākumā, uz kuru kā vizuālo dominanti norāda eksperts. Vēl deviņdesmitajos gados šīs ēkas dārzā esot bijusi iespēja iedzert kafiju. Neapsaimniekotas mājas esot viena no būtiskām Jūrmalas problēmām. No vienas puses, labi, ka pirms dažiem gadiem aktuālajos attīstīšanas viļņos šī un citas vērtīgas ēkas nav sabojātas nepārdomātās pārbūvēs. No otras puses, slikti, jo, neizmantotas un neapdzīvotas, mājas iet bojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Varētu labi izpausties mūsdienu autori

Kioski un visādas stihiskas mazo formu ielu vērš paviršā jūklī. Vents Vīnbergs uz košo kičīgo jezgu raugās pielaidīgi un nedomā, ka to vajag dramatizēt. «Tādi taču pēc būtības ir kūrorti, kur cilvēki brauc mazliet izkāpt ārā no rāmjiem. Varētu, protams, pieprasīt un dot arhitektiem uzdevumu kaut kādu terašu jumtiņu vienotu stilistiku izveidot. Lai visu to būdiņu un alus reklāmu vietā ir kaut kas dizainīgs un neitrāls. Domāju, ka būtu vērts pamēģināt. Tagad nekāda labā gaume ielas sadzīvē neizpaužas. Tas savā ziņā arī izglītotu cilvēkus, jo viņi redzētu, ka tā vispār var, jo visbiežāk neviens vienkārši nezina, ka var būt arī savādāk. Mūsu laika izpausmēm jārunā mūsu laika valodā. Piemēram, Dzintaru mežaparkā Substances arhitekti salika ļoti modernus paviljoniņus. Varēja jau arī tur ar kādām orientālām lapenēm bakstīties, neviens pat nepārmestu. Šodien mazās formas nemaksā dārgi - tur varētu labi izpausties mūsdienu autori. Ir taču, kam izpausties!»

Jāliek drosmīgi klāt kaut ko mūsdienīgu

Jomas ielā var redzēt visu ko - XIX gadsimta beigas, 20./30. gadu funkcionālismu, padomju laika būves… «Man patīk, kā tas viss laika gaitā ir izveidojies, tāds karnevālisks kopiespaids. Domāju, ka tam diezgan drosmīgi vajag likt arī klāt kaut ko mūsdienīgu, kas diemžēl pagaidām īsti nenotiek. Skatoties uz šībrīža arhitektu darinājumiem, lielā mērā vērojams tāds smagnējums. Izpausmēm pamatā ir vēlme pierādīt savu eksistenci, nevis vienkārši atrisināt kaut kādu, piemēram, pilsētbūvniecisku problēmu vai pateikt kaut ko, bet visu laiku uzsvērt to smago nodarbošanos ar mākslu, cik tas ir grūti un nopietni. Tai vietā, lai rīkotos viegli un skaidri,» raksturo Vents Vīnbergs.

Izbrīna, ka netiek pabeigta un lietota

Pēdējā laikā aktuālā padomju modernisma brīnišķīgs paraugs, samērā korekti renovēts. Oriģinālā projekta autors - arhitekts Ivars Strautmanis. V. Vīnbergs atzīst, kopš vairs nav restorāna Jūras pērle, tas tiešām ir kaut kas vērtīgs un saglabājams. Profesoram Strautmanim esot maz īstenotu objektu, ja neskaita dalību Salaspils memoriāla izveidē. Šīs ēkas mūsdienīgo veidolu atzinīgi vērtē arī R. Pētersons, brīnoties, ka tā netiek pabeigta un lietota pašā tūrisma sezonas plaukumā.

Kalnciema ielas elegances vēl nav

Šīs koka mājas Jomas ielas galā pie Dzintariem paredzēts restaurēt, kā stāsta Rihards Pētersons. Tā būtu iespēja strādāt mūsdienīgi, atbildīgi un stilīgi, kā, piemēram, slavenajā Kalnciema ielas koka kvartālā. Tik elegantu piemēru Jomas ielā vēl nav. Šis par tādu varētu kļūt, mācoties no kļūdām iepriekš tepat atjaunotajos objektos. Abi eksperti atzīst, ka restaurācijā īpaši svarīgas amatnieciskas kvalitātes un detaļu kultūra.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?