Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Neglābjamā Trasta komercbanka

Akciju sabiedrības Trasta komercbanka (TK) nosaukums vairākkārt figurējis vērienīgās naudas atmazgāšanas shēmās, tostarp tā sauktajā Janukoviča miljonu lietā, bet iestādei bija arī citas problēmas. «Neskatoties uz to, ka pārmaiņu process nav ātrs, TK darīs visu, lai stabilizētu savu darbību,» teikts bankas 22.

janvāra ziņojumā pēc tam, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aizliedza tai veikt debeta operācijas, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam. 3. martā Eiropas Centrālā banka anulēja kredītiestādes licenci, bet dienu vēlāk FKTK vērsās tiesā ar prasību sākt tās likvidāciju.

Netīro miljonu straumes

1997. gadā tika sākta nu jau par leģendu kļuvusī Latvenergo triju miljonu lieta. Toreiz Latvenergo, izmantojot TK, pārskaitīja astoņus miljonus latu firmas International Finance Company Establishment kontā. Pieci miljoni tika atdoti Bankai Baltija, bet atlikušo triju miljonu liktenis nav zināms. Tā arī īsti neko nenoskaidrojot, kriminālprocesu 2012. gadā saistībā ar noilguma iestāšanos izbeidza.

2012. gada beigās mediji ziņoja, ka TK iesaistīta vērienīgā korupcijas afērā. Toreiz Ukrainas valsts uzņēmums Černomorņeftegaz kāda TK klienta kontā ieskaitīja 319 miljonus ASV dolāru. Policija ierosināja kriminālprocesu par iespējamu noziedzīgu līdzekļu legalizāciju, taču pārkāpumi netika konstatēti.

TK vārds izskanēja arī pēc tam, kad 2014. gadā no amata gāza Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču. Tiesībsargājošās iestādes tad uzlika arestu visiem viņa ārzemju kontiem. Latvijā iesaldēja 80 miljonus ASV dolāru, daļu no tiem TK. Nedaudz vēlāk policija ierosināja kriminālprocesu par noziedzīgu līdzekļu legalizēšanu, lieta vēl nav slēgta.

Pērnā gada nogalē Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturējuši divus TK darbiniekus. Sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

No neoficiāliem avotiem zināms, ka šie nav vienīgie noziedzīgie darījumi, kuros figurē TK nosaukums.

Nespēj veikt uzlabojumus

FKTK redzeslokā banka bija jau sen, bet pērnā gada vasarā komisija izteica tai brīdinājumu par nepietiekamu atsevišķu darījumu reputācijas un kredītriska izvērtējumu. TK pārstāvji solīja laboties.

Neilgi pēc tam, šā gada janvārī, FKTK, secinot, ka nav panākts atbilstošs progress vairākās svarīgās jomās, aizliedza bankai veikt debeta operācijas par summu, kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro vienam klientam. Aizliegums gan neko daudz neietekmēja, banka turpināja darbu un ziņoja, ka strādā pie trūkumu novēršanas.

Nesagaidot uzlabojumus, Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma anulēja iestādes licenci. «Esam banku vismaz gadu mudinājuši aktīvi strādāt pie investoru atrašanas, esam tērējuši laiku un tikušies ar dažādiem bankas piedāvātiem investoriem, bet diemžēl tas ir bijis velti,» paskaidroja FKTK priekšsēdētājs Pēteris Putniņš. Viņš uzsvēra, ka bankai bija problēmas vairākos jautājumos: akcionāri nespēja nodrošināt atbilstošu kapitalizācijas līmeni, nebija skaidrs, kādā virzienā tā ies, kā pelnīs, ar kādiem klientiem strādās. P. Putniņš atzīmēja arī faktu, ka TK vairākkārt iesaistīta naudas atmazgāšanas lietās, kas liecina, ka iekšējā kontroles sistēma funkcionē neadekvāti.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola piektdien pēc tikšanās ar P. Putniņu pauda viedokli, ka licences anulēšana ir labs piemērs FKTK darba efektivitātei, un piebilda, ka šo lēmumu vērtē kā atbilstošu, jo banka nav sadzirdējusi tai iepriekš izteiktos brīdinājumus.

Nav pamata uztraukumam

FKTK uzskata, ka šīs bankas iziešana no tirgus Latvijas finanšu sistēmu neietekmēs, tāpēc nolemts to neglābt. Arī Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis apliecināja, ka TK nav nozīmīgāko tirgus dalībnieku vidū. Bankas valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze vēl nepadodas, viņš aģentūrai LETA sacīja, ka advokāti pēta iespēju apstrīdēt lēmumu.

Likums garantē, ka katrs bankas klients varēs atgūt līdzekļus līdz 100 tūkstošiem eiro, tas nozīmē, ka 93% noguldītāju neko nezaudēs. Vairāk par noteikto summu bankā glabā 265 klienti, no tiem 59 ir Latvijas rezidenti, tostarp 44 privātpersonas un 15 juridisku personu. Tā kā šos noguldījumus garantētā atlīdzība nesedz, kreditora prasības varēs pieteikt bankas likvidācijas gaitā.

Atlīdzībās būs jāizmaksā vairāk nekā 60 miljoni eiro, taču FKTK priekšsēdētājs apgalvo, ka tam pietiks ar pašas bankas naudu un nebūs nepieciešami Noguldījumu garantiju fonda vai valsts budžeta līdzekļi. Noguldījumu garantiju likums paredz, ka garantētās atlīdzības izmaksa jāsāk 20 darbdienu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?