Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pētīs ārkārtas nosēšanos

Sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu iemeslus, kāpēc 17. septembrī aviokompānijas airBaltic lidmašīna Bombardier Q400 bija spiesta nosēsties paaugstinātas drošības apstākļos. Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs (turpmāk - birojs) Dienai atklāj, ka tiks iesaistīti arī ārvalstu eksperti, bet rezultāti gaidāmi aptuveni pēc pusgada.

Kā uzsver Satiksmes ministrija (SM), pārbaudes mērķis ir noskaidrot situācijas objektīvos iemeslus, lai turpmāk sekmīgi un savlaicīgi novērstu jebkādus šāda veida notikumus aviācijas jomā, taču jāatzīmē, ka izmeklēšana nav saistīta ar kāda atbildības noteikšanu. Biroja direktors Ivars Alfrēds Gaveika ir pārliecināts - lai veiktu kārtīgu izpēti, būs nepieciešami aptuveni seši mēneši, taču termiņš nav akmenī cirsts: «Mēs sadarbojamies ar citām iestādēm, tāpēc tas nav no mums vieniem atkarīgs, sūtīsim bojātās šasijas detaļas uz Holandes Nacionālo laboratoriju. Jāizpēta salūzušo daļu metāla struktūra un citas lietas. Nekam nevajadzēja salūzt, tagad ir jāsaprot, kāpēc tā notika.»

Birojs iesaistās vienīgi īpaši nopietnos incidentos, taču ārkārtas nosēšanās Rīgas lidostā bijušas arī citkārt - sešreiz pēdējos trīs gados. Civilās aviācijas aģentūras (CAA) direktors Māris Gorodcovs stāsta, ka iemesli ir dažādi, tajā skaitā problēmas ar spiedienu un dzinēju atteices. Cik no šiem gadījumiem bijuši saistīti ar airBaltic lidmašīnām gan nav skaidrs, jo regulas CAA atļauj nosaukt vienīgi kopējo atgadījumu skaitu, neidentificējot pārvadātājus.

Abu institūciju direktori ir vienisprātis, ka šoreiz notikušais ir īpaši nopietns, turklāt tas ir pirmais šāda veida precedents Rīgas lidostā. «Kad nav pilnīgi iespējams izlaist šasijas, tam vienmēr ir sekas. Labākajā gadījumā tie ir gaisa kuģa bojājumi. Šoreiz laime nelaimē, citādi to nevar nosaukt. Tās detaļas, kas salūza vai atteica, zināmā mērā novērsa arī to, ka šī te šasija visā pilnībā nevarēja tikt ievilkta, kā rezultātā lidmašīna tomēr nosēdās uz visām trim šasijām,» atklāj M. Gorodcovs. Pagaidām neviena iestāde nav devusi skaidrojumu, kāpēc lidmašīnai bija jānosēžas paaugstinātas drošības apstākļos, zināms vienīgi tas, ka radušās problēmas ar priekšējo šasiju.

Papildus jau minētajai izmeklēšanai visiem lidsabiedrības rīcībā esošajiem Bombardier gaisakuģiem pārbaudi veic pats airBaltic, lai pārliecinātos par to tehnisko stāvokli un nodrošinātu turpmāko lidojumu drošību. Notikumu attīstībai sekos arī SM. Ministrs Uldis Augulis (ZZS) pieprasījis iesaistītajām institūcijām sniegt detalizētu informāciju gan par dienestu darbu un rīcību notikuma dienā, gan izmeklēšanas gaitu un rezultātiem. Līdz šim publiski viņš paudis tikai pateicību iesaistītajām pusēm. «Pēc incidenta pārbaudes rezultātiem varēsim detalizēti izvērtēt un secināt par turpmāk nepieciešamo pilnveidi gan iestāžu darbā, gan infrastruktūrā un aprīkojumā, lai, piemēram, šādā situācijā operatīvi atjaunotu lidostas darbību ikdienas režīmā un sekmētu efektīvu komunikāciju ar pasažieriem,» uzsver U. Augulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lukašenko medības

Baltkrievija pirmdien pasludinājusi Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju Deutsche Welle (DW) par "ekstrēmistisku" organizāciju un aizliegusi tās darbību.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?