Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Salīdzina radniecīgās

Kopš 2014. gada maija līdztekus citiem starptautiskiem augstskolu reitingiem darbojas arī U-Multirank - ar Eiropas Komisijas atbalstu veidots daudzdimensionāls augstākās izglītības institūciju reitings. Salīdzinājumā ar citiem reitingu rīkiem tas ietver vairāk augstskolu, ir lietotājiem ērtāks, kā arī skaidrāk parāda augstskolu potenciālu veicināt izaugsmi un darbvietu radīšanu.

Balstoties uz empīriskiem datiem, U-Multirank salīdzina augstskolas ar līdzīgiem darbības profiliem un ļauj interesentiem izveidot personalizētus reitingus, izvērtējot augstākās izglītības iestādes pēc konkrētiem kritērijiem un atbilstoši viņu pašu izdarītajām izvēlēm. Reitinga sniegtā informācija rezultātā ir noderīga gan studentiem un augstskolām, gan izglītības politikas veidotājiem.

Reitings šobrīd aptver vairāk nekā 1300 augstskolu vairāk nekā 90 pasaules valstīs, un 2016. gadā U-Multirank iekļautas arī 13 Latvijas augstskolas: Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils Universitāte, J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Banku augstskola, Liepājas Universitāte, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, Rīgas Juridiskā augstskola, Biznesa augstskola Turība, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola, Transporta un sakaru institūts.

U-Multirank daudzdimensionālajā pieejā ar vairāk nekā 30 kritērijiem piecās augstākās izglītības dimensijās (studiju process, pētniecība, zināšanu pārnese, starptautiskā orientācija un reģionālā iesaiste) augstskolas tiek vērtētas skalā no A (augstākais vērtējums) līdz E (zemākais). Kā liecina reitinga vietnē www.umultirank.org atrodamā informācija, starp Latvijas valsts augstskolām visvairāk izcilo vērtējumu reitingā šogad saņēmusi Rīgas Stradiņa universitāte - tai piešķirti kopumā seši A līmeņa vērtējumi. Tai seko Daugavpils Universitāte (5), J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (5), Rīgas Tehniskā universitāte (4), Latvijas Universitāte (4), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (4), Banku augstskola (4), Liepājas Universitāte (4).

No piecām reitinga dimensijām visvairāk A vērtējumu Latvijas augstskolas ieguvušas par starptautisko orientāciju (19) un reģionālo iesaisti (18). Dimensijā Mācīšana un mācīšanās Latvijas augstskolām ir 9 A vērtējumi, Zināšanu pārnesē - 8, Pētniecībā - 7.

Kā informē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), iesaistīšanās U-Multirank līdz šim ir bijusi augstākās izglītības iestāžu brīva griba. Tomēr, lai rosinātu Latvijas augstskolas aizvien vairāk domāt par studiju procesa pilnveidi, starptautisko orientāciju, pētniecību, reģionālo iesaisti un citiem svarīgiem aspektiem, šogad IZM līgumos starp ministriju un tām augstskolām, kurām piešķir budžeta vietas, ir ietvērusi nosacījumu, ar kuru augstskolas apņemas iesaistīties U-Multirank. Tādējādi potenciālie interesenti varēs salīdzināt augstskolas, kurām tiek piešķirtas budžeta vietas, ar citām reitingā iekļautajām augstākās izglītības iestādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Es mīlu tevi, ērce

Teātra trupas Kvadrifrons brīvdabas opera balansē starp pasakas estētiku un pieaugušajiem domāto citātu un atsauču gūzmu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?