Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Apgulsies zemē bez dzelkšņiem

«Latvijā daba ir neiedomājami cilvēcīgi maiga,» pirms sešiem gadiem intervijā Dienai teica gleznotājs Jāzeps Pīgoznis. Toreiz bijām satikušies, lai runātu par eksotisko izstādi Marokas noskaņas. Parastā blokmājas dzīvokļa istabā darbnīcā gleznām un otu burciņām pa vidu laipni rosījās pats Pīgoznis, īsts Latgales dēls - vienlaikus enerģijā sprakšķošs un rāmi plašs kā Daugava pie Krāslavas.

Tieši šādu nosaukumu - Daugava pie Krāslavas - gleznotājs licis kādai savai 80. gados tapušai ainavai, kas šobrīd skatāma novadnieku izstādē Pēterbaznīcā No vienas debesu puses, kur vienkopus izstādītas Pīgožņa, Gundegas Rancānes un Jāņa Streiča gleznas. Līdz 8. jūnijam ir laba iespēja pieminēt mākslinieku, ļaujoties viņa ainavām, kas tiešām ir «neiedomājami maiga» atzīšanās mīlestībā šķietami pieticīgajai zemei, krāsās apdziedot katra gadalaika īpašo gaismu. Jo ne jau ar Marokas ainavām cilvēku atmiņā pirmām kārtām paliks gleznotājs Jāzeps Pīgoznis. «Vai tā būtu Taškenta vai Maroka, tu redzi - tā zeme ir sakaltusi červeļos. Kā Mēness virsma. Tev jāskatās, kur apsēsties, lai netrāpītu uz dzelkšņiem. Tad es iedomājos pie mums... apgulies kalna galiņā un noripo līdz lejai!» ar siltumu Latvijas zemīti senajā intervijā slavēja Pīgoznis.

Jāzeps Pīgoznis ir pazīstams kā gleznotājs, grāmatu ilustrāciju autors un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors. Lielu mūža daļu viņš darbojies Latvijas Mākslinieku savienības valdē un vadījis Gleznotāju sekciju. Dzimis 1934. gada 15. septembrī Rēzeknes novada Ružinas pagasta Odumānu sādžā. 1953. gadā beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un 1959. gadā - LMA Glezniecības nodaļu. Mākslas zinātniece Aija Brasliņa Jāzepu Pīgozni raksturo kā tādu, kurš padomju gadu glezniecības ««lielajās tēmās» ienesa personīgas izjūtas» (Latvijas mākslas vēsture. Izd. Pētergailis. 2004). 1992. gadā mākslinieks ieguvis mākslas maģistra grādu. No 1972. līdz 1986. gadam Pīgoznis bija vecākais pasniedzējs zīmēšanas katedrā LMA, 1986. gadā viņš kļuva par docentu. Pīgoznis bija Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis. 2011. gadā saņēma Triju Zvaigžņu ordeni.

Kā raksturot Pīgožņa īpatnējo, nesajaucamo stilu, īpaši grāmatu ilustrācijās? «Stilizācija uz naivisma pusi,» versiju piedāvā mākslas kritiķis Vilnis Vējš. Pēc brīža precizē - «drīzāk tautiskums». Šie vārdi katram 70./80. gadu bērnam atmiņā uzburs ilustrācijas ar pīgozniskajiem cilvēkiem - meitas resniem kāju ikriem un izteiktiem krūšu apaļumiem, visi - spiciem deguniem, platām pēdām. Kurš to vairs pateiks, kāpēc, - Pīgoznis pirkstus zīmēja anatomiski «nepareizi» - visus gandrīz vienādā garumā kā ķemmes zarus.

«Man liekas interesanti, ka kino viņu mīlēja. Elpojiet dziļi... (režisors Rolands Kalniņš, 1967 - red.) sākas ar viņa uz asfalta ar krītu zīmētiem titriem,» atgādina V. Vējš. Ulda Pūcīša Cēzars, Viņi dejoja vienu vasaru (I. Kalniņa mūzika) filmā sacer, labojot telefonu tieši Pīgožņa darbnīcā - skatoties uz mīlētāju pāri gleznā. «Streiča Likteņdzirnās viņš bija autors tam, ko glezno Romualds Ancāns,» Vilnis Vējš min vēl vienu piemēru.

«Viņš it kā nebija no šīs pasaules, viņš nāca no tās, kuru gadu simtos mums glezno utopisti. Viņš bija no tiem, kurus sauc par nākotnes cilvēkiem, no tiem, kurus Dievs pa retam sūta mums kā paraugu un savu vēstnieku, kam uzdots sēt cilvēku sirdīs tikai labo, skaisto un mūžīgo. Viņš kā burvis prata mums atvērt acis uz Latviju, lai turpmāk mēs to skatītu Pīgožņa acīm. Mīlētu to, kā mīlēja viņš, un līdzi tam mīlētu arī viņu pašu,» savu novadnieku piemin kinorežisors Jānis Streičs, kurš Jāzepu Pīgozni iemūžinājis arī filmā Rūdolfa mantojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?