Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Neviens nav pieteicies palīdzēt bēgļiem

«Jā, tas ir mūsu lauciņš, kurā esam sakrājuši vairāku gadu pieredzi, taču praktiski izpildīt teorētiķu izvirzītās prasības šajā jautājumā nevalstiskajām organizācijām nav pa spēkam,» saka biedrības Patvērums Drošā māja vadītāja Sandra Zalcmane. Tas izskaidro, kāpēc valsts iepirkums par sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu nodrošināšanu patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu nav saņēmis nevienu pieteikumu.

Pirmais no aplamajiem punktiem esot mērķa grupa - pārvietotie patvēruma meklētāji. Latvijā šim kritērijam pašlaik atbilst sešas personas. «Ko darīt ar tiem, kas pie mums ieradušies ārpus jebkādām programmām? Šobrīd tādi ir 80 cilvēki. Iepirkums nenodrošina atbalstu visiem,» pauž S. Zalcmane. Sabiedrības Integrācijas fonda pārstāve Ilze Dūmiņa min, ka, iespējams, sarunās ar Labklājības ministriju (LM) izdosies mērķa grupu paplašināt.

Cita problēma ir apmaksas kārtībā - nolikums neparedz avansa maksājumus. Organizācijai sākotnēji jāiegulda savi līdzekļi, kas pēc tam tiks atlīdzināti. Absurds ir arī darbinieku atalgojums, ko rēķina nevis pēc ieguldītā darba, bet pēc apkalpoto cilvēku skaita. Plānots piesaistīt vienu sociālo darbinieku un piecus mentorus. Sociālais darbinieks par vienu apkalpoto personu mēnesī nedrīkst saņemt vairāk par 11,667 eiro, bet mentors - 50 eiro. Ņemot vērā, ka mērķauditorija pašlaik ir seši cilvēki, sociālais darbinieks var nopelnīt 70 eiro. No šīs summas viņam jāsamaksā visi nodokļi, kas attiecas uz darba samaksu fiziskai personai, un jāsedz visas izmaksas, kas saistītas ar pakalpojuma sniegšanu (apmācības, ceļa izdevumi u. c.). I. Dūmiņa gan norāda: «Plānots, ka vēlāko mēnešu laikā mērķa grupa izaugs līdz aptuveni 100 bēgļiem, tāpēc darbinieki varētu rēķināties ar 1166 eiro lielu bruto algu.»

Taču vēl ir arī politiskā puse - Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) nākusi klajā ar priekšlikumu šo summu samazināt, jo tā esot neadekvāti liela salīdzinājumā ar to, cik vidēji saņem citi sociālie darbinieki. Premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) nepieciešams laiks, lai iepazītos ar to, kā aprēķinātas algas, tāpēc jautājums pagaidām atlikts.

Citas sociālajā jomā strādājošās nevalstiskās organizācijas Dienai atzina, ka ar iepirkumu ir iepazinušās, taču darbs ar bēgļiem nav viņu kompetencē. «Šāda veida pakalpojumi ir nevis jāiepērk kā zīmuļi, papīrs vai pildspalvas, bet jāattīsta. Kompetence, pieredze un profesionalitāte nerodas vienā naktī vai aizpildot konkursa pieteikumu,» pauda Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš. Savukārt biedrība Skalbes informāciju par šādu iespēju bija palaidusi garām.

Neskatoties uz to, ka pēc iepriekšējiem plāniem sociālā palīdzība bija jāuzsāk vēlākais šonedēļ, ziņu par to, kad tiks izsludināts pārstrādātais iepirkums, pagaidām nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?